Напишете дума/думи за търсене

Седем мита за химията между хората

Срещали ли сте някога някого, с когото сте имали невероятна химия, но след това нещата в крайна сметка се разпадат?
Когато има химия между хората, тя се състои от магически коктейл от емоционално, когнитивно и дори неврологично съдържание.

Окситоцинът, допаминът и серотонинът служат като социално-емоционалното лепило, което свързва нови приятели и потенциални партньори. Изведнъж срещате някого и между вас има пълно разбирателство. Какво може да бъде по-вълнуващо?
Въпреки това е възможно да останете разочаровани. Понякога човек, когото сте смятали за своя сродна душа, се оказва далече от това понятие.

Без дори да знаете защо, вие преминавате от химия към търкане. Със сигурност има някои нюанси, които трябва да бъдат изяснени, когато става дума за междуличностна химия.

Тя определя интензивната емоционална връзка между двама души, когато се срещнат. Това неврофизиологично преживяване може да бъде в основата на връзка или дори добро приятелство. Това са ситуации, които често се определят като притежаващи почти алхимична искра. Те изграждат онова чувство, в което всичко изглежда точно както трябва.

Йохан Волфганг фон Гьоте пръв разглежда този въпрос „Избирателни афинитети“(1809).

Митове за химията сред хората
Междуличностната химия интегрира множество психологически, социални и дори неврологични измерения. В този процес влиза в действие всичко - от огледалните неврони до химическата експлозия на невротрансмитери като окситоцин и серотонин.

Получава се поради факта, че като хора трябва да укрепим качествените си взаимоотношения. Въпреки това темата за химията сред хората често крие определени митове.

1. Химията между двама души е незабавна
Често, когато се срещате с някой нов човек, пращате съобщение до приятел, казвайки: „Току-що срещнах някого и химията между нас е невероятна!“

Но, както стана ясно по-нагоре, химията невинаги е непосредствен предсказател за една мечтана връзка.
Ето защо, докато изживяването на непосредствен афинитет с някого е възможно, истинската връзка отнема време и са необходими няколко споделени моменти и преживявания.

Междуличностната химия също може да се развие с течение на времето между двама души. Всъщност зрелостта, опитът и предизвикателствата играят роля в изграждането на тези социално-афективни връзки.

2. Първото впечатление никога не лъже
Колко пъти сте се оставяли да бъдете увлечени от първото впечатление само за да разберете по-късно, че сте направили тотална грешка? Химията между хората често започва от първите впечатления. Може да предположите, че вашето възприятие никога не се проваля и че това усещане за абсолютна връзка е истинско. Но внимавайте.

Любовта от пръв поглед или магическите настройки при първите срещи могат да донесат разочарование. Вашите емоционални и когнитивни пристрастия също могат да ви изиграят номер.

3. Междуличностната химия се случва изключително рядко
Междуличностната химия не е магия или мистично преживяване, което се случва веднъж в живота. Ние всички сме социални същества, които са неразривно свързани. Следователно този тип връзки се срещат често. Освен това личности с по-голяма социална и емоционална откритост ще ги изпитат в по-голяма степен.

4. Има постоянна връзка и привличане
Една връзка или приятелство не е пътуване към хармония и абсолютно съвършенство. Да имаш химия с някого, не означава, че никога няма да възникнат разногласия или различия. Всъщност конфликтът е повтарящ се случай в света на човешките отношения, както се потвърждава от проучване, проведено от Далианския технологичен университет (Китай). Ключът е да знаете как да се справите с тези ситуации.

5. Химията винаги започва от физическото привличане и сексуалността
Един от най-често срещаните митове, свързани с личната химия, се отнася до идеята, че преживяването е основно сексуално. Мнозина приемат, че тази хармония и афинитет произтичат от механизми на физическо привличане. Но това не е вярно.

Всъщност приятелството също се изгражда от психобиологични алгоритми, в които доверието, кореспонденцията и комбинацията от вкусове и ценности изграждат добра междуличностна химия.


6. Това е реципрочно: и двамата го чувстват едновременно
Тази идея също не е вярна. Понякога химията е изпитвана само от едната страна. Това е по-често сред тези, които използват приложения за запознанства. След първата им среща те се прибират у дома с мисълта, че хармонията между тях е абсолютна. И все пак другият човек не се свързва с тях отново и изчезва, прилагайки им гоустинг. Това е тъжна, но повтаряща се реалност.

7. Междуличностната химия е достатъчна, за да преодолеете всички проблеми
Естествено, бихте искали химията между вас да бъде неразрушима, формула, способна да гарантира, че заедно ще може да се изправите пред всяко предизвикателство, голямо или малко. Но нищо не може да гарантира, че определено приятелство или връзка ще бъде идеалният вид, който може да се справи с всеки проблем, в краткосрочен или дългосрочен план.

В интерес на истината здравите връзки се нуждаят от много променливи, за да работят. Така че простата химия не е достатъчна. Добра комуникация, уважение, взаимност, взаимна грижа и т.н. също са необходими.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X