Напишете дума/думи за търсене

Истинската опасност от интернет троловете

Интернет троловете може да са по-опасни, отколкото си мислите. Някои от тях дори стават преследвачи в реалния живот.
Троленето в интернет включва актове на провокация и дразнене на други хора онлайн. Тролът го прави за собствено забавление, под прикритието на анонимност и използването на псевдоними. Във фолклора и фентъзи литературата троловете съществуват от векове. Но онлайн тролването съществува едва от появата на интернет.

Първата известна употреба на термина датира от 1990 г. в някои частни форуми. Това е начин потребителите да объркат новите членове чрез многократно публикуване на вътрешноведомствена шега, за която останалите потребители на форума знаят. По този начин новобранците са „тролени“. Това е един вид измама. За съжаление, тези форуми, които първоначално бяха безопасни убежища за забавление и удоволствие, сега са места, където хората често проявяват социопатично поведение.

Интернет троловете се хранят с объркване и омраза, за да
навредят и да създадат дискомфорт у другите.

Страхливостта се превърна в основната форма на сплашване и тормоз през ХХI век.

Тролското поведение може да се появи по организиран или изолиран начин. Троловете са индивиди или групи, които имат за цел да тормозят или дискредитират околните, да разпространяват фалшиви новини за тях или да им се присмиват.

Разследвания на интернет тролове
Изследванията показват, че нарцисистите и тези, страдащи от антисоциално разстройство на личността, използват Facebook по-често от останалите. Това показва, че тъмните личности оставят големи цифрови отпечатъци след себе си.

В края на краищата културата на тролване възприема концепция, практически синоним на садистично удоволствие. На тролски език се нарича lulz.

Как се държат троловете?
Първото сериозно проучване относно това нарастващо явление в интернет е направено от Марк Д. Грифитс от университета Нотингам Трент (Великобритания). Той заключи, че въздействието на троловете може да бъде опустошително сред някои интернет потребители, които не разбират или не асимилират такава безпричинна агресия.

Учените съобщават за връзката между ежедневния садизъм и агресията, включително поведението на тролване.

За агресивно поведение, което не е извършено онлайн, проучванията изследват характерна агресия, реактивна агресия, проактивна агресия, гняв към другите, агресивен хумор, малтретиращо поведение, злонамерено поведение, антисоциално поведение, агресия от същия пол, конфликти в интимни отношения, радикализирано поведение и насилие, и престъпни нагласи. Освен това те изследват и сексуалната агресия. Това включва насилие от интимен партньор, сексуална принуда и същинско изнасилване.

За агресивно поведение, извършено онлайн, проучванията изследват онлайн антисоциално поведение, онлайн поведение на тролване, кибертормоз, киберпреследване, киберпреследване от интимни партньори, антисоциално поведение при срещи и предразположение към порнография за отмъщение.

Наличието на садизъм в интернет
Изследователските екипи от университетите на Уинипег, Манитоба и Британска Колумбия откриха висока корелация между поведението на потребителите със садистични, психопатични и макиавелистки профили. Всъщност те стигнаха до извода, че „поведението на троловете в интернет не е нищо повече от проява на повечето ежедневен садизъм“.

Предишни изследвания също показаха, че високите нива на садизъм са свързани с агресивни действия. Те варират от измъчване на насекоми и животни до насилствен тормоз, кибертормоз и тормоз.

Субклиничният садизъм, който е по-често срещан, е по-малко вероятно да доведе до изключително агресивно поведение. Въпреки това изследователите заключават, че дори ниските нива
на садизъм са свързани с насилие.

Какво мотивира троловете?
Най-важният въпрос е какво мотивира този вид агресивно поведение. Садистичните тролове просто се радват да гледат как хората страдат. Някои от потърпевшите предпочитат да отвърнат на удара, докато не повалят троловете с техните аргументи. Най-разпространената и логична мярка обаче е да се игнорират коментарите им или още по-добре съществуването им. Най-важното е, че никога не трябва да храним трол.

Тези хора са личности, които искат да задоволят импулсите си поради непосредствеността и анонимността, които интернет предоставя. В крайна сметка те са пожари, които се самоизгарят. Освен това те се самоугасват много по-бързо, когато жертвите им ги игнорират.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X