Напишете дума/думи за търсене

7-те най-често срещани комплекса при жените

За да се съобразят с определени стереотипи, свързани с наложения идеал за тяло, жените могат да пренебрегнат здравето си, което води до много негативни последици.
„Бъдете размер S. Бъдете размер XS, Полата ти е твърде къса. Ризата ти е твърде дълга…”

Тези фрази циркулират в разговори с приятели, в неудобни въпроси от членове на семейството относно външния ви вид и в медиите. Поради тяхната упоритост и честота, те в крайна сметка оформят идеали, които извиват ръцете на жените с настояването да бъдат постигнати, което доста често води до разочарования, когато медийният имидж не се припокрива с този в реалността. Ето някои от най-често срещаните комплекси при жените.

1. Тегло. Много жени се чувстват неуверени, защото имат няколко излишни килограма или защото са твърде слаби и без извивки.
2. Височина. Независимо дали са високи или ниски.
3. Коса. Жените се борят с косата си по хиляди възможни начини: не са доволни от цвета, от факта, че е права или има къдрици, от това, че е тънка, от посребрените нишки и т.н.
4. Стрии, целулит и бръчки. Всичко, което е белег върху кожата, може да бъде източник на комплекс или избор на определено облекло, което го прикрива. Има жени, които не носят къси панталони или не ходят на басейн, защото се притесняват от целулита си.
5. Възраст. Обществото се ръководи от критерии по отношение на възрастта, където младите се оценяват пред старите. Поради тази причина жените също полагат големи усилия да не показват изтичането на времето през пръстите им.
6. Гърди. Много жени се оплакват от размера на гърдите си, тъй като ги смятат за малки. Дамите с по-видните форми често страдат, защото някои хора коментират или се шегуват с тях.
7. Тъмни кръгове под очите. Понякога оцветяването под очите става виолетово или по-тъмно. Много жени страдат заради начина, по който тъмните кръгове под очите им изпъкват, криейки се зад пластове грим.

Драстични мерки за постигане на идеален имидж
Екстремни диети, операции, твърде интензивни упражнения, използването на колани, оформящи корсети или корсети за изтъняване на талията... Ето как в момента качеството на живот на много жени е засегнато в опит да постигнат този идеал. Пример за това са последствията от злоупотреба с прекомерен брой операции и отхвърляне на имплантите, поставени в тялото.

Епизоди на тревожност
Освен това натискът да имаш привлекателно тяло има голямо влияние върху самочувствието и приемането на собствената ти снага. Жените, които не са доволни от образа на тялото си, може да изпитват тревожност, депресия, трудности в общуването с другите и хранителни разстройства.

Приемане на предразсъдъци
Не става дума за критикуване на онези жени, които обичат да изглеждат и се чувстват добре и инвестират време и пари в това. Въпросът е да се изясни защо го правят и как действат спрямо тези, които не го правят.

В този смисъл не е същото за една жена да се грижи за тялото си, защото иска и избира да го прави, както да го прави в името на това какво ще кажат околните или от страх да не загуби партньора си.

Важността на възпитанието що се отнася до приемането на различността
Въпреки че мъжете също страдат (например в случай на алопеция), най-вече жените страдат от естетическо насилие.

Поради тази причина е необходимо от ранна възраст да се възпитава уважение към различните видове тела, както в семейството, в училище, така и в медиите. Те до голяма степен са отговорни за създаването и разпространението в голям мащаб на определени послания и стереотипи за момичетата и жените.

Как може да обичате и уважавате тялото си повече, а също и това на останалите?
• Избягвайте да коментирате телата на други хора, дори фразите, които смятате за комплимент като „Изглеждаш толкова слаба“ или „Това ти стои страхотно“.
• Никога не използвайте телесни характеристики, за да се описвате човек: например „онази слаба жена“ или „дамата с големите гърди“.
• Приемете, че тялото и красотата са само физически аспекти – те само надраскват повърхността на всичко, което човек е. В никакъв случай не го определят, нито го обясняват напълно.
• Научете се да разпознавате красотата в многообразието. Потърсете вдъхновение в жените, които приемат телата си такива, каквито са.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X