Напишете дума/думи за търсене

Силата на думите: кога помагат и кога вредят

Буквално казано, думите могат да спасят живота ни. Викове "Помощ!" може да накарат непознат да ни помогне в опасна ситуация. Като кажем "Внимавай!", може да предотвратим инцидент.

Думите са важни. Всички помним определени фрази, които остават татуирани в паметта ни завинаги. Едно „Вече не те обичам“ може да разбие сърцето ни, докато „ Тук съм с теб“ може да накара притесненията ни да изчезнат или със сигурност да ги накара да изглеждат по-леки. Това е като да намериш подслон насред буря.

Думите са толкова мощни, че представляват най-ефективния инструмент във всеки психотерапевтичен процес. Те са ценни средства, които помагат да се постигнат положителни промени в психичното здраве, или чрез подобряване на уверената комуникация, или чрез укрепване на самочувствието. Те ни дават и свободата да изразим най-съкровените си откровения.

„Думите могат да бъдат като рентгенови лъчи, ако ги използвате правилно – те ще преминат през всичко.“
-Олдъс Хъксли-


Дълъг е пътят от необходимото до желаното
Оказва се, че "трябва" е една от най-опасните често използвани думи. Това е така, защото зад нея се крие свръхтърсене, от което изглежда невъзможно да се избяга.

Корейският философ Бьонг-Чул Хан заявява, че хората днес се принуждават да бъдат прекалено продуктивни, за да имат повече пари и по този начин да бъдат по-щастливи. Той също така обяснява защо бърнаутът вече не е новост в съвременното общество.

Хората, които се претоварват със задачи, които определят като задължителни, които следват максимата, че всяка задача трябва да бъде изпълнена много преди крайния срок, проявяват перфекционизъм, който трудно могат да понесат.

Не е изненадващо, че в крайна сметка те се счупват, защото просто не издържат повече. Техният вътрешен глас е като разяждащите капки вода скалата, които в крайна сметка създават дълбока дупка, каквато един-единствен силен удар не би могъл да причини.

Изберете думи, които действат във ваша полза
Думите имат силата да ни унищожат или защитят. Те могат да ни дадат сила или да ни ограничат. Казването на „трябва“ е императив, който не позволява никакви изключения и не се вписва в екосистема, която е пълна с променливи извън нашия контрол.

Следователно, какво ще кажете да заменим „трябва“ с „бих искал“? Да преминем от твърдост към гъвкавост. От налагане към воля. Ето няколко примера:

• „Трябва да спазвам здравословна диета“ с „Бих искал да имам здравословен начин на хранене.“
• „Трябва да си намеря работа, която да ми носи много пари“ с „Бих искал да си намеря работа, която да ми носи много пари.“
• „ Трябва да се дипломирам възможно най-скоро” с „Бих искал да се дипломирам възможно най-скоро.“
• „Трябва да пътувам” с ”Бих искал да пътувам.”

Нашата ситуация се променя, когато включим по-отворени и по-малко взискателни конструкции в речника си. Така това, което се случва в живота ни, спира да се превръща в самоналожени наказания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X