Напишете дума/думи за търсене

Как да разпознаем манипулаторите

Манипулаторите идват в много форми: партньори, приятели, членове на семейството, колеги. Те са психологически насилници, които са очарователни на повърхността, но токсични в дълбочина.

Манипулативните хора са отличници в това да скрият истинските си намерения, затова е важно да знаете какво правят, за да ви оплетат в мрежата си от лъжи и манипулации.

1. Те не слушат
Чувстваш ли се, че отсрещният не те слуша, когато водиш разговор? Той разсеян ли е и кима ли машинално? Тази незаинтересованост е знак, че се занимавате с манипулативен човек, защото не му пука какво казват околните. Обикновените разговори го отегчават, както и разговори, в които не е в светлината на прожекторите. Дори когато ви зададе личен въпрос - не се заблуждавайте; той го прави, за да говорят за себе си, след като приключите.

2. Те ви карат да се чувствате виновни и изкривяват думите ви
Манипулаторите не могат да приемат да бъдат обвинени в нещо. Проблемът винаги и в другите. Ако се чувстват тъжни или разочаровани, те ще прехвърлят вината върху вас, но никога няма да поемат отговорност. Ще се почувствате виновни, въпреки че не сте направили нищо, и ще ви накарат да се чувствате все едно им дължите нещо.

3. Техните желания и нужди са на първо място
”Ей, искаш ли да отидем на кино?”
”Обличай се, ще гледаме филм.”
Вижте разликата между двете изречения. Желанията и приоритетите на манипулаторите са на първо място и няма значение дали сте уморени, дали трябва да ставате рано или сте зле финансово, те искат да им се угоди.

4. Те искат да се чувстват превъзходни
За да получат това усещане за превъзходство, манипулаторите може да се опитат да ви унижат.
Те могат да кажат злобни неща и да наранят чувствата ви, бидейки саркастични, като ви напомнят за неудобна ситуация, която ви се е случила, или като посочват грешките и лошите ви решения.

5. Те са професионалисти във вменяването на вина
Манипулативните хора не се срамуват да искат услуги, когато им е угодно. Ако откажете, защото сте заети, те незабавно ще ви напомнят за всичко, което са направили за вас, и дори може да добавят, че за тях е било грешка да разчитат на човек като вас.

6. Царе са на ултиматумите
Ако поискате нещо да свършите за тях, но откажете поради някакво причина, отговорът им ще бъде, че те винаги са до вас, когато имате нужда. Нищо чудно да чуете: „Ако наистина си мой приятел, ще направиш това, което искам от теб!”

7. Те обичат да се правят на жертва и никога не се извиняват
Манипулативните и контролиращи хора го играят жертва, за да прикрият истинската си същност. Преструвайки се на сладки, симпатични и наивни, те крият токсичността си, защото знаят, че ще загубят завоалираното си превъзходство, ако всички знаеха, че са зли и егоистични.
Те никога не се извиняват, тъй като никога не смятат, че са направили нещо нередно.

8. Те са егоистични и себични
Те са егоцентрични и се хранят от собствената си „божественост”. Смятат, че имат значение само техните проблеми и могат да продължат да говорят за себе си с часове.
Манипулативните хора вярват, че заслужават специално отношение и ако не го получат, имат право да бъдат ядосани. Те са чисто и просто контрол фрийкс с напомпано его, които плачат като бебе, ако нещата не вървят според плана им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X