Напишете дума/думи за търсене

Използвайте правилото за 70 процента, за да избегнете прекомерния перфекционизъм

Знаете ли, че перфекционизмът може да ни попречи да постигнем целите си?
Дори може да бъде спица в колелото за всяка наша мечта.

Ако не вярвате, помислете си колко пъти сте спирали да правите нещо просто от страх да не се провалите или да не получите очакваните резултати.

Всъщност търсенето на съвършенство може да ви изиграе номер, ако безпокойството от допускане на грешки ви накара да изоставите проектите си наполовина.
Поставянето на твърде взискателни цели и очакването на оптимални резултати може да бъде контрапродуктивно.

Нож с две остриета
Перфекционизмът е личностна черта, характеризираща се със систематично, но често ненаситно търсене на оптимални резултати.

В зависимост от това как го използвате, той може да работи във ваша полза или срещу вас. Перфекционизмът може да доведе до високи нива на стрес.

Неадаптивен перфекционизъм
Перфекционизмът често ви налага прекомерна самовзискателност, сурова самокритичност и умствена твърдост. Това ви прави по-малко гъвкави в постигането на целите си или в адаптирането пред препятствията. Следователно, това се превръща в силно неадаптивна черта.

Ако случаят е такъв, ще се чувствате тревожни и изтощени, както и постоянно разочаровани. Неадаптивният перфекционизъм далеч надхвърля качеството. Когато преследвате само съвършенството, ако не отговаряте на тези стандарти, виждате себе си като провал.

Ако сте се самопровъзгласили за перфекционист, може да се окаже, че изоставяте или отлагате проектите си за неопределено време. Отлагането е свързано с това свръхизискване за съвършенство.

Освен това, ако изпълнявате мисия с големи очаквания, може дори да предпочетете да отмените процеса, вместо да се налага да се предизвиквате да преоценявате предложените от вас цели. Това означава, че вашата мания за съвършенство е контрапродуктивна, защото ви кара да не се изправяте пред определени задачи, защото искате да елиминирате възможността за провал.

Адаптивен перфекционизъм
Когато не е твърде краен, перфекционизмът може да ви помогне да се мотивирате да давате най-доброто от себе си. Това е адаптивен перфекционизъм. Обикновено е придружен от други личностни черти като отговорност, организираност и постоянство.
Полезен е, стига да си поставите високи, но реалистични цели.

Адаптивният перфекционизъм обикновено съществува заедно със здравословното самочувствие. Това означава, че може да идентифицирате, оцените и подобрите силните си страни, докато се наслаждавате на постиженията си. Не фокусирате вниманието си изключително върху резултатите, а вземате предвид процеса на обучение и това, което вече сте постигнали. Накратко, основава се на възможността да си позволите да правите грешки и да продължите да опитвате.

Правилото за 70 процента: нито отлично, нито посредствено
За щастие, има стратегии за преодоляване на нездравословния перфекционизъм, без да се представите по-слабо или да сте посредствени. Какво ще кажете да се задоволите със 70 процента съвършенство? Да получите петица вместо шестица.

Правейки това, вие ще осъзнаете, че поставянето на възможна цел ви дава необходимата гъвкавост, за да продължите да създавате, учите и работите. Правилото за 70 процента ви помага да продължите напред, без да бъдете блокирани.

"По-добре да правиш нещо несъвършено, отколкото да не правиш нищо перфектно."
-Робърт Х. Шулер-


Как да го приложите

• Когато завършвате задача, запитайте се дали тези 70 процента „перфектно“ постижение ли е за вас.

• Ако отговорът е „да”, може да завършите задачата. Не е нужно да чакате, докато сте абсолютно сигурни или доволни, за да представите работата си. Ако го направите, ще загубите много възможности като градивна критика и обучение. Достатъчно е да сте 70 процента удовлетворени, за да стартирате вашето творение.
• Ако отговорът е „не”, проверете следното: какво трябва да направя или коригирам, за да стигна до 70 процента?

Съсредоточете се върху онези въпроси, които ще генерират конкретно подобрение, и се опитайте да не се изгубите в останалите.

Това правило е дългосрочна стратегия, защото ви позволява да повишавате уменията си прогресивно, без да се налага да сте перфектни всеки ден. Ако спрете да оказвате натиск върху себе си да бъдете великолепни във всичко, което правите, ще се изненадате колко шедьоври създавате по пътя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X