Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва в мозъка, когато се ядосаме?

Гневът е неприятна емоция. Променя ви, изправя ви срещу други хора и ви кара да вземате решения, които никога не бихте взели, ако бяхте спокойни. Освен това не може да се отървете от него с часове.

В действителност обаче тази емоция не е толкова негативна. Тя изпълнява важна функция.

Тази емоционална реакция възниква, когато се чувствате онеправдани или застрашени. Заради това вие реагирате, за да се защитите, да избегнете някакъв вид дискомфорт или да получите полза. В този смисъл това е необходима и полезна емоция, тъй като ви прави конкурентни и ви позволява да поставяте граници.

Въпреки това, тези видове промени в поведението и състоянието на ума се медиират от поредица от специфични мозъчни процеси. Активирането на мозъка и ендокринното функциониране играят важна роля.

Хормонална система
Когато се ядосвате, тялото ви отделя по-големи количества норадреналин. Това води до по-голяма физическа и емоционална активация. Той предизвиква повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота. Нивата на допамин, които ви карат да бъдете състезателни и да се защитавате от опасност, и глутамат също се увеличават. Напротив, по време на епизод на гняв нивата на серотонин и вазопресин намаляват.

Освен това е открита интересна връзка между тестостерона и кортизола, които управляват отговора на гнева. Тестостеронът обикновено се свързва с агресията и доминантното поведение и е доказано, че се повишава, когато се ядосваме. Обратно, кортизолът (който се освобождава в отговор на стрес) е свързан с покорно поведение и инхибиране и изглежда медиира ефекта на тестостерона.

Някои проучвания са установили, че тестостеронът е свързан с агресията само когато нивата на кортизол са ниски. Обратно, когато са високи, те намаляват ефекта на другия хормон върху поведението.

Невронни корелати
Всяка емоция представя диференциран профил на мозъчна активация. В случай на гняв действието се извършва от амигдалата. Това е малка подкорова структура, която е част от така наречения емоционален мозък или лимбична система.
Амигдалата се активира от заплашителни стимули, за да гарантира нашето оцеляване. Това става чрез поемане на контрол върху нашето поведение.

На практика тя „изключва“ или деактивира мозъчни области като префронталната кора, свързани с логическото мислене, разсъжденията и контрола на импулсите. Следователно нашата рационална част е възпрепятствана и ние сме отвлечени от тази незабавна емоционална реакция.

Друга от промените, които настъпват в мозъка, когато се ядосваме, е по-голямото активиране или промяна на лявото полукълбо. Според мотивационния модел лявата фронтална област ни кара, когато се ядосаме, да се приближим до това, което причинява гнева ни, за да го елиминираме.

Последиците
Всичко по-горе се превръща в когнитивни, емоционални и поведенчески промени, които са характерни за епизодите на гняв.
• Подготвяте се да се конфронтирате или да избягате.
• Има увеличение на процесите на вашата памет.
• Обръщате по-голямо внимание. Следователно е по-трудно за другите да ви измамят.
• Искате да сте прави и смятате, че е почти невъзможно да се успокоите, когато сте ядосани.
• Не може да анализирате обективно и спокойно ситуацията и да я обмислите.

Но всички биологични процеси, които се задействат, когато се ядосате, не ви освобождават от отговорност. Всъщност може и трябва да се научите да управлявате гнева по здравословен начин.

Това не означава, че трябва да го потискате, но се научете да обработвате емоциите си, без да се оставяте да бъдете увлечени от тях. Например опитайте се да активирате логическата част на мозъка си и се опитайте да се върнете към настоящето и към вашия център. Ако за да направите това, трябва временно да се отдалечите, докато възвърнете самообладанието си, не се колебайте, а го направете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X