Напишете дума/думи за търсене

10 красиви неща на това да бъдем сами със себе си

Да си сам е такава благословия.

В началото на 20-те години се чувствах много важен, че тярбва да свърша сто неща през почивните дни. Със само 52 съботи в годината мисията ми беше да накарам всяка една от тях да се брои. Ако уикендът ми не включваше каквото и да е парти за рожден ден или музика на живо в любимия ми бара, имах чувството, че това свободно време е пропиляно.

Слава богу, с възрастта идва мъдростта. След като излязох от моята парти фаза и в края на 20-те си години, започнах да осъзнавам всички предимства на това да съм сам. Всъщност да бъда сам, стана нещо, което дори очаквах с нетърпение.

В днешно време се наслаждавам на липсата на планове за уикенда и на свободата, която идва с възможността да прекарам цели 48 часа, както ми харесва. Ето няколко начина, по които животът става по-добър, когато се научите да обичате да сте сами.

1. Чувствате се по-енергични
Воденето на разговор е изтощително, особено когато сте навън с група хора, които не познавате много добре и които си крещят в ушите в претъпкан бар. Пропускането на излизането в петък вечер означава да имате цяла нощ за себе си, за да презаредите батериите си и няма да сте смачкани, когато дойде време за съботната ви закуска.

2. Няма да се налага да правите компромиси
Помислете колко време отнема да постигнете споразумение в кой бар ще се срещнете с приятелите си или към кой ресторант ще отидете за вечеря.
Когато „летите” самостоятелно, няма такива проблеми. Може да гледате каквото сърцето ви пожелае по Netflix или HBO и не е необходимо да да се съобразявате с нечий график или ограничения за храна, за да посетите нов ресторант.

3. Цените повече връзките си
Когато обичате да сте сами, правенето на планове с хората означава, че се отказвате от ценното си време, за да го направите. Което наистина ви кара да избирате кого искате да видите и ви кара да разберете за кого не си струва да се откажете от свободна неделя.

4. Вашите разговори са по-добри
Тъй като не правите планове само заради самите тях, ще имате повече за какво да говорите, когато наистина се срещнете с хора. За разлика от случаите, когато сте виждали едни и същи индивиди през последните четири дни подред и нямате какво ново да си кажете.

5. Ставате по-продуктивни
Планирането на време в живота ви, за да не правите целенасочено нищо сами, е свързано с повишена производителност. Когато оставим ума си да се отпусне, това позволява на мозъка ни да се презареди. След това, когато се върнем към отмятането на списъка със задачи, ние сме по-малко уморени и по-способни да се справим с всичко.

6. Опознавате себе си
Може да си мислите, че имате солидна представа кой сте и какво ви кара да функционирате. Но след като махнете дневния ред на всички останали, ще получите по-дълбока представа за това какво наистина обичате да правите и какво толерирате, само защото всички останали го харесват.

Може би винаги се тагвате с приятелите си на премиерата най-новия филм за поредния супергерой, но когато сте сами, гравитирате към по-смислени филми. Или се съгласявате да се регистрирате да бягате на ежегоден маратон с приятелите си, но когато имате свободен следобед, предпочитаната от вас тренировка е на боксовия ринг.

7. Чувствате се по-малко съдени
Когато предлагате планове на група приятели, вероятно сте свикнали да чувате някои конкурентни мнения за вашите идеи. Да обичаш времето си сам, означава, че не се нуждаеш от ничие одобрение, за да отидеш да разгледаш изложба, за която си чувал толкова много наскоро, или да гледаш онзи анимационен филм, за който си „твърде стар“.

8. Ходите на по-добри срещи
Когато обичате да сте сами, идеята да се откажете от една нощ за себе си, за да прекарате няколко часа в бар, опознавайки непознат човек, изглежда доста нелепо. Така че, ако наистина ще преминете през това, няма просто да кажете „да“ на всеки, който ви покани на среща.

Разбира се, невинаги може да отсеете лошите срещи. Но тъй като подбирате на кого давате свободното си време, вероятно имате по-голям шанс за успешна първа среща.

9. Чувствате се по-уверени
Никога не изпитвате нужда да чакате някого да се включи в плановете ви или да се съгласи с вас как трябва да прекарвате времето си. Което ви прави уверени за другите решения, които вземате в живота.

Не се изненадвайте, ако откриете, че говорите на работни срещи или изказвате честното си мнение на по-висшестоящи служители във вашата компания. Когато престанете да се нуждаете от потвърждение от околните, увереността ви скача до небето.

10. Имате повече свобода
Ще спрете да гледате на свободното време като на нещо, което трябва да запълните с планове и хора, и ще го разпознаете като нещо, което е пълно с възможности. Изчезна стресът от това да разбереш с кого ще прекараш съботната си вечер.

Когато осъзнаете предимствата на това да сте сами, вие не сте обвързани с ничия друга идея за забавление. Това ви оставя свободата да прекарвате времето си както искате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X