Напишете дума/думи за търсене

6 начина да станете по-добри родители, ако сте били емоционално пренебрегвани като деца

Дайте на децата си това, което никога не сте имали.

Малко неща могат да променят вашето родителство толкова, колкото изцелението на емоционалното ви пренебрегване, което сте изпитали в детството.
То се случва, когато родителите ви, дори ако са ви обичали и са се грижили за вас, не са успели да утвърдят достатъчно вашите емоции, докато са ви отглеждали. Този на пръв поглед малък провал изглежда толкова прост, но ефектът му върху вас, детето, е бил дълбок. За съжаление, той все още е дълбоко във вас до ден днешен.

Това фундаментално прекъсване на връзката във вас засяга живота ви по много важни начини. Но нито един от ефектите няма такова голямо отражение, каквото има във вашия собствен стил на родителство.

Вашето емоционално пренебрегване е невидимо, незапомнящо се и не по ваша вина, но тихо се прехвърля от вас на вашите деца. Толкова е трудно да дадеш на детето си нещо, което ти самият никога не си получил.

Има начини да излекувате емоционалното си пренебрежение и докато го правите, неусетно ще станете по-добър родител.

1. Разберете как емоционалното пренебрегване в детството може да повлияе на вашето родителство
Когато родителите ви не са забелязали, не са отговорили или не са потвърдили чувствата ви достатъчно, те са ви изпратили мощно, подсъзнателно съобщение: емоциите ви нямат значение. Когато получавате това съобщение многократно, вашият адаптивен детски мозък знае какво да прави. Прегражда емоциите ви, за да не натоварвате родителите си или вас самите.

Това може да е работило, за да се справите в дома на вашето детство. Но докато човек расте, той се нуждае от достъп до чувствата си. Емоциите, които трябва да ви енергизират, свързват, насочват и информират, са по-малко достъпни, отколкото ви трябват, ако сте били емоционално неглижирани от родителите си.

Емоционалните умения трябва да се учат в детството. Вашите родители научиха ли ви да разпознавате, назовавате, управлявате и изразявате чувствата си? Може ли да научите детето си на тези умения сега?

Чувствахте ли достатъчно емпатия и емоционална подкрепа от родителите си като дете? Ако не, вероятно сте доста строги към себе си и до днес. Как това отношение към вас се отразява на вашето родителство?
Родителите ви виждаха ли ви ясно, докато ви отглеждаха? А сега? Ако родителите ви не са видели и не са разбрали истинската ви природа, може да ви е трудно да разберете себе си. И вашето дете.
Чувствахте ли се приети и обичани, когато пораствахте? Приемате ли и обичате ли се сега?

Има нещо забележително за емоционалното пренебрегване в детството. Може да се отнасяте към себе си по обратния начин, към който сте се отнасяли като дете.
Като дадете на вас това, което никога не сте получавали, ще може да го дадете на децата си.

2. Оценявайте и обръщайте внимание на емоциите си, за да се настроите към чувствата на детето си
Когато кажете: „Ядосан ли си в момента?" или „Изглеждаш тъжна" на детето си, вие го учите да валидира неговите чувства. То ще расте адекватно настроено към собствените си емоции.

3. Работете, за да придобиете емоционални умения — и след това научете на тях детето си
Да се ​​научите да назовавате чувствата си, да сте в покой с тях, да ги управлявате и изразявате, когато е необходимо, са все умения, които вашето дете ще види и изпита в отношенията си с вас.

4. Отнасяйте се към себе си с повече състрадание, за да може да помогнете на детето си да направи същото
Когато се научите да приемате, че сте човек и че вие като всички хора правите грешки, ще спрете да бъдете толкова сурови към себе си.
Ще може да покажете и научите децата си как да се учат от грешките си, да си простят и да продължат напред, вместо да се самоосъждат строго.

5. Обърнете внимание на това, което чувствате, имате нужда, харесвате и не харесвате
Ще им покажете, че си заслужава да ви обърнат внимание и това ще ви накара да ги видите по-добре. Ще ги научите да обръщат внимание на себе си и те ще видят себе си отразени в очите ви.
Децата ще израснат, познавайки себе си и чувствайки дълбоко в себе си, че са важни за кръговрата на живота.

6. Приемете себе си и обичайте това, което сте – бъдете пример, така че детето ви да се научи да се чувства по този начин и за себе си
Въоръжено със здравословна любов към себе си и чувството, че сте достатъчно добри, вашето дете също ще се научи на любов към себе си и ще израсне, чувствайки се силно и дълбоко в себе си ще знае, че е привлекателно. Не сте избрали да израснете с емоционално пренебрежение. Всъщност като дете най-вероятно дори не сте осъзнавали, че това се случва с вас.

Но като възрастен може да изберете да излекувате емоционалното си пренебрегване, поставяйки се на пътя към по-щастлив, по-здрав и по-свързан и ефективен родител на вашите деца.

Да решите да излекувате емоционалното си пренебрегване, е като да кажете на твърде много поколения назад във вашата семейна линия: „Това „наследство" спира дотук. Няма да предам това бреме на децата си."
А какво може да бъде по-ценно от това?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X