Напишете дума/думи за търсене

Как да заспим за нула време?

Сънят не е лукс, а необходимост както за нашето психологическо, така и за физическо благополучие. Дълбокият сън позволява на телата да се възстановят, поправят и възстановят. Осем часа сън обикновено се счита за приемливо, но тази оптимална продължителност на съня може да бъде повлияна от възрастта, начина на живот или общото здравословно състояние. Не забравяйте, че добре отпочиналите ум и тяло са основата за продуктивен, жизнен и пълноценен живот.

Всички сме наясно, че недостатъчно качественият сън не е добър за никого.
Ето няколко бързи съвета и трикове, които ще ви помогнат да заспите по-бързо и да се насладите на заслужен качествен сън.

1. Създайте последователен график за сън
Уверете се, че си лягате по едно и също време всяка вечер и се събуждате по едно и също време всяка сутрин, дори през почивните дни, за да регулирате биологичния си часовники да подобрите качеството на съня.

2. Създайте вашата идеална среда за спалня
Спалнята трябва да е тъмна, без или минимален шум около вас и с комфортна температура. Използвайте тапи за уши, сенници за очи или машини за бял шум, за да избегнете смущения.

3. Практикувайте техники за релаксация
Включете рутина преди сън, която включва четене на книги преди лягане; вземане на топъл душ; практикуване на упражнения за дълбоко дишане и др. Те ще отпуснат тялото и ума ви.

4. Дайте приоритет на хигиената на съня
Следвайте последователна рутина за сън и създайте среда, която е благоприятна за съня. Това може да бъде психически и физически полезно.

5. Бъдете физически активни
Редовните упражнения подобряват качеството на съня и повишават енергийните нива. Стремете се към минимум тридесет минути средна физическа активност през повечето дни. Избягвайте интензивни тренировки непосредствено преди лягане.

6. Управлявайте стреса
Той често може да доведе до безсъние. За да облекчите стреса от ума и тялото си, практикувайте медитация на вниманието, изпълнявайте упражнения за дълбоко дишане или преследвайте хобита.

7. Ограничете излагането на електронни устройства
Светлината, идваща от устройства като мобилни телефони или компютри, влияе върху качеството на съня. Не използвайте електронни джаджи един час преди лягане или носете специални очила с филтри, предназначени да блокират синята светлина от екраните.

8. Останете хидратирани и избягвайте стимуланти
Недостатъчният прием на вода причинява умора и ниски нива на енергия. Пийте достатъчно вода през целия ден за правилна хидратация. Също така избягвайте стимуланти като кафе, пушене или алкохол късно през нощта.

9. Кратки дрямки
Ако се чувствате твърде уморени през деня, кратка дрямка, която продължава около двадесет до тридесет минути, може да ви даде тласък на енергия, без да пречи на съня ви през нощта. Не забравяйте, че намирането на правилния баланс между продължителността на съня и енергийните нива е уникално за всеки индивид. Важно е да слушате тялото си, да давате приоритет на съня и да правите корекции в рутината си, ако е необходимо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X