Бъдни вечер е една от най-свещените вечери в българския календар. Тя е вечер на очакване, смирение и надежда, в която домът ухае на печени кори, боб и сушени плодове, а семейството се събира около трапеза, подредена не просто с ястия, а със символи.
Традиционно блюдата са нечетен брой – най-често 7, 9 или 11.
7 – дните на седмицата
9 – месеците на бременността и новия живот
11 – числото на прехода и благоденствието
Всички ястия са постни, приготвени от земята – зърно, бобови, зеленчуци, плодове, ядки. Нищо не е случайно.
Боб в гърне – от Северна и Централна България
Бобът е гръбнакът на трапезата – символ на сила, изобилие и устойчивост. В много села се вярва, че ако бобът е вкусен, годината ще е плодородна.
Продукти:
500 г зрял боб
1 голяма глава лук
1 морков
1 зелена чушка
2 домата или 200 мл доматен сок
2 с.л. олио
1 дафинов лист
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. джоджен
1 ч.л. чубрица
сол и черен пипер
Приготвяне:
Бобът се накисва от вечерта. Сварява се, като първата вода се изхвърля. В глинено гърне се слагат всички зеленчуци, бобът, подправките и олиото. Залива се с топла вода и се пече бавно на 160–170°C около 2–2½ часа. В края се досолява.
Най-вкусен е, когато „къкри" дълго и спокойно.
Пълнени сушени чушки с ориз – от Тракия
Това е ястие, което ухае на лято, съхранено за зимата. Сушените чушки са гордостта на тракийската къща.
Продукти:
10–12 сушени червени чушки
1 чаша ориз
2 глави лук
1 морков
3 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. джоджен
сол и черен пипер
Приготвяне:
Чушките се накисват. Лукът и морковът се задушават, добавя се оризът и малко вода. Плънката се овкусява и с нея се пълнят чушките. Пекат се около 45 минути, залети до половината с вода.
Сарми с лозов лист – от Южна България
Малки, стегнати, подредени – сармите са символ на семейното единство.
Продукти:
лозови листа от буркан
1 чаша ориз
1 глава лук
2 с.л. олио
червен пипер, джоджен, сол
Приготвяне:
Класическа оризова плънка, завита на дребни сарми. Варят се или се пекат бавно. Колкото са по-малки, толкова по-голямо е уважението към празника.
Каша от булгур – от Родопите
Родопската трапеза е тиха и скромна, но силна.
Продукти:
1 чаша булгур
1 глава лук
2 с.л. олио
3 чаши вода
сол
Приготвяне:
Булгурът се вари до гъста каша със запържен лук. Ястие за студ и дълги зими.
Постна пита с късмети
Питата се разчупва от най-възрастния. Първото парче е „за къщата".
Продукти:
500 г бяло пшенично брашно
1 пакетче суха мая (7 г) или 25 г прясна
300 мл топла вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л. олио
брашно за поръсване
Приготвяне:
Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и се оставя за 10–15 минути да се активира. В голяма купа се пресява брашното, добавя се солта, олиото и шупналата мая. Омесва се меко, еластично тесто.
Тестото се покрива и се оставя да втаса на топло около 1 час, докато удвои обема си. След това леко се премесва, оформя се пита и в нея се поставят късметите.
Питата се слага в намазана тава, оставя се за второ втасване около 20 минути и се пече в предварително загрята фурна на 180°C за около 30–35 минути, до златиста коричка.
Тиквеник (постен) – от Североизточна България
В Добруджа и Лудогорието тиквеникът е задължителният сладък завършек на постната трапеза. Тиквата носи сладост и слънце в най-късия ден на годината.
Продукти:
1 пакет кори за баница (400 г)
500–600 г настъргана тиква
150 г смлени или ситно нарязани орехи
120–150 г захар (на вкус)
1 ч.л. канела
4–5 с.л. олио
Приготвяне:
Настърганата тиква се смесва със захарта, орехите и канелата. Корите за баница се разстилат, леко се поръсват с олио и върху тях се разпределя плънката. Завиват се на стегнати рула и се подреждат в намазана тава.
Отгоре се поръсват с останалото олио и се пекат на 180°C около 35–40 минути, докато тиквеникът стане златист и хрупкав. Поднася се охладен.
Варено жито с мед и орехи – от Добруджа
В житницата на България житото е символ на живота, продължението и надеждата. На Бъдни вечер то се приготвя просто, без излишни добавки.
Продукти:
1 чаша пшеница (жито)
100 г смлени или счукани орехи
3–4 с.л. пчелен мед
щипка канела (по желание)
Приготвяне:
Житото се измива добре и се накисва за няколко часа или за една нощ. След това се вари на слаб огън до пълно омекване и разпукване на зърната (около 1–1½ часа). Отцежда се много добре и се оставя леко да изстине.
Добавят се орехите и медът, разбърква се внимателно. По желание се ароматизира с малко канела. Поднася се охладено.
Ошав
Ошавът е спомен за лятото, сварен в зимна вечер. Той присъства почти навсякъде в България и символизира плодородието и връзката с природата.
Продукти:
100 г сушени ябълки
100 г сушени круши
100 г сушени сливи
1,5–2 л вода
2–3 с.л. мед или захар (по желание)
Приготвяне:
Сушените плодове се измиват добре и се слагат в тенджера с водата. Варят се на слаб огън около 30–40 минути, докато омекнат и пуснат аромат. По желание се подслажда в края.
Ошавът се поднася охладен или със стайна температура.
Бъдни вечер не е вечер на изобилието, а на смисъла. Всяко ястие носи паметта на земята и хората преди нас.
Орехи с мед за сладък финал
Продукти:
200 г счукани орехи
4–5 с.л. мед
Приготвяне:
Разпределете орехите в купичка. Полейте с мед непосредствено преди сервиране. Традиционно се сервира като символ на плодородие и добър живот.
И нека помним, че Бъдни вечер не е вечер на изобилието, а на смисъла. Всяко ястие носи паметта на земята и хората преди нас.

Коментари (0)
Вашият коментар