Напишете дума/думи за търсене

7 практически грешки, които правим, докато сме на диета

Внимателни сте за всяка храна, която приемате, докато сте на диета, но следите ли какви течности пиете? 

Кафе със сметана и захар, подсладени сокове, чайове, газирани напитки и алкохол – това са все неща, които трябва да ограничите, ако искате да свалите килограми. Когато приемате повече от тях, не може да компенсирате с поглъщането на по-малко храна, защото течностите утоляват жаждата, а не засищат глада, категорични са специалистите. И препоръчват приемането най-вече на плодови фрешове и, разбира се, вода. За да решите сами от какво да се лишите, ето и колко калории се съдържат в повечето напитки:

Малка светла бира – 110 калории

Кафе със захар и сметана – 30 калории

Чаша вино – 120-130 калории

Половин литър подсладен чай – 160 калории

Чаша газирана напитка – 150 калории

Ако обичате да ядете по-солени ястия, също рискувате да трупате, вместо да смъквате килограми заради свойството на солта да задържа вода в организма. Много от хората на диета добавят повече от нея, за да овкусят обяда си, но внимавайте да не развиете този вреден навик. Освен че няма да намалите теглото си и да влезете в онези любими дънки, които не сте слагали от няколко години, ще навредите на организма си.

Преяждането е точно толкова вредно, колкото и гладуването. Много често правим тази грешка след периоди на гладуване. Преяждането увеличава не само талията, но и риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане и депресия. Избегнете го, като внимавате за количеството храна в чинията си. Дори и да не е толкова много, оставете няколко залъка в нея.

Или си поръчайте детска порция в ресторанта. Направете го, когато сте решили да се поглезите с пица, сандвич или други вкусни, но недотам здравословни храни. Така ще държите под контрол количеството и калориите. Друг номер е да се храните в малки чинии. По този начин храната изглежда повече, а щом мозъкът е задоволен, би трябвало стомахът също да е. Малко след като приключите с вечерята, ще усетите, че всъщност вече сте се заситили. Не само трябва да внимаваме за количеството храна, но и за добавките към нея. Какво по-хубаво от здравословна салата с пресни зеленчуци и някой плод за разкош – калоричен дресинг? Вярно, ще овкуси хубаво всичко в чинията ви, но заслужава ли си да махнете с лека ръка към всички усилия досега?

Внимавайте с хранителната амнезия – така се нарича лишеното от мисъл действие, което ръката ни извършва между опаковката пред нас, обикновено с бисквити и чипс, и устата, докато сме седнали на дивана и сме се загледали в телевизора. Или пък четем книга, говорим по телефона. Замисляйте се за всички калории, които идват от тези цветно опаковани изкушения, защото те се изгарят най-трудно. Опитайте се да се отървете от вредния навик непрекъснато да дъвчете нещо, докато си почивате. Вместо чипс сложете пред себе си чаша вода или чай. Ако ви е много трудно вместо към храната посегнете към дъвките без захар. 

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X