Напишете дума/думи за търсене

Грешки, които допускаме в пролетните диети

Пролетта за много жени е време за диета. Независимо да какъв режим ще се спрете, е необходимо да избягвате основните най-разпространени грешки, които допускат отслабващите.

Грешка 1: Минимум калории

През пролетта обикновено не сме преминали към по-активен начин на живот. Времето често е мрачно и дъждовно, иска ни се стоим на топло и да хапнем нещо сладко. В стремежа си да свалим по-лесно килограмите, взимаме кардиналното решение да ограничим калориите до минимум. Американски диетолози обаче са стигнали до извода, че нискокалоричните диети са добри само в случаите, когато излишните килограми са наистина много. Ако проблемът ви са 2 см около талията, а ритъмът ви на живот е динамичен, преминаването на гладуване ще ви донесе доста проблеми, включително и преждевременно стареене. Една от универсалните формули за нуждата от калории е следната:

(тегло (кг) х 10) + (6,25 х по ръста в см)) – (5 х възраст (г)) – 161 = индивидуалната ви нужда от калории.

Грешка 2: Отказ от мазнини

Придържайте се към златната среда и не си създавайте здравословни проблеми, като се лишавате напълно от мазнини. Според повечето диетолози консумацията на месо два пъти седмично е нормална – но не го комбинирайте с картофи, моркови и зеле. Включвайте в менюто си поне 2 пъти седмично риба. Балансираното меню за жените включва 50% въглехидрати, 30% мазнини и 20% протеини.

Грешка 3: „Вълшебни“ храни

Органични храни, специално меню, фитнес хранене – зад всички тях обикновено стоят маркетингови трикове. Не позволявайте да станете жертва на модата в храненето и четете внимателно етикетите. Няма как протеиново блокче да е заместител на пълноценния обяд и да ви спаси от наднормените килограми.

Грешка 4: Минаване на плодове и зеленчуци

Целта в тези случаи е изчистване на токсините, намаляване на апетита и отслабване. Имайте предвид обаче, че съвременните плодове и зеленчуци съдържат доста по-малко витамини и полезни вещества – според някои изследвания при обработката с цел повишаване на трайността и транспортирането им те губят значително количество витамини. Не забравяйте чувството за мярка – фибрите са полезни, но нормата е 500 г дневно. Не е добра идея да вечеряте само със зеленчуци, тъй като въглехидратите не се усвояват добре вечер. Затова ги комбинирайте с извара или кисело мляко.

Грешка 5: Активност до припадък

След зимата на тялото не му е особено лесно да се разбуди – затова през пролетта се усещаме по-флегматични и сънливи. Не се обвинявайте с мързел и не се насилвайте да ставате по-рано за тренировки: недоспиването само по себе си е причина за натрупване на наднормени килограми. Осигурявайте си редовно по 8 часа сън на денонощие, защото иначе рискувате хормонален дисбаланс, който често води до напълняване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X