Напишете дума/думи за търсене

Ежедневни навици, които вредят на здравето

Всекидневието ни е свързано с редица навици и механични действия, върху които не се замисляме, но някои от тях вредят на здравето.

Например носенето на чантата на едно рамо особено ако е тежка. Натоварването само на едната страна постепенно изкривява тялото, води до несиметричност в развитието на мускулите и поява на хронична болка.

Друг често срещан навик е протягането след събуждане. Той крие риск за гръбнака и по-конкретно за дисковете между прешлените. През нощта те се хидратират и при протягане се увеличава силата на натиск върху тях. По този начин с течение на времето дисковете постепенно се увреждат. Експерти по лечение на хроничната болка препоръчват сутрешната гимнастика да се провежда едва след другите обичайни дейности за началото на деня - хигиенна грижа, тоалет, консумация на чаша кафе или чай. Между ставането от леглото и разтягането на тялото трябва да има поне 10 минути.

Ако обичате да спите по корем, много е възможно да се оплаквате от болки във врата. Често те се съчетават с изтръпване, слабост, неприятни усещания в ръцете. Когато човек спи в тази поза, раменете, шията и главата са в особена позиция, при която се притискат нерви. Сменете положението на тялото и ще усетите как напрежението във врата постепенно ще намалее.

Честото дъвчене на дъвка може да възпали челюстните стави. Все пак тяхното предназначение е да участват в раздробяването на храната, а не да работят часове наред без прекъсване. Когато употребата на дъвка надхвърли общо един час дневно, мускулите при челюстите търпят свръхнатоварване, което провокира проблеми. Издават ги пукането и тракането. Недвусмислен сигнал, че трябва да изхвърлите дъвката, е появата на звук и болка откъм челюстните стави.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X