Напишете дума/думи за търсене

Юрий Ковачев: През зимата намалете киселото мляко

Юрий Ковачев
Юрий Ковачев
Как правиш салатата от моркови?

Предпочитам морковите настъргани на най-ситното ренде и овкусени със зехтин и лимонов сок. Може да сложа чаена лъжица студенопресовано тиквено олио.

А от ряпа?

Не ям ряпа на салата, защото силно подува корема. Сготвена с подправки е по-приемлива. Настъргва се на едро ренде и се задушава с малко вода и подправки, които действат добре на корема – кимион, кориандър, чесън, черен пипер и половин зелено люто чушле. Ряпата е готова за десет минути.

Как препоръчваш да ядем зелето?

То може да е сготвено, за да не ни охлажда. В тенджерата наливам 1-2 мм пречистено масло ги. Запържвам кимион на семена и добавям джинджифил на ситно с половин чушле на ситно. Леко ги запържвам. Добавям куркума и зелето, което трябва да е нарязано на ситно. След това го разбърквам постоянно, докато омекне. Добавям му половин чаша гореща вода, малко сол и след това на тих огън го задушавам под похлупак за 8 мин.

А оризът има ли загряващо действие?

Белият ориз има охлаждащо, а кафявият – загряващо. Би трябвало кафявият да е по-подходящ за зимата, но той е трудносмилаем и зимно време, нашият огън не е чак толкова силен. Затова е по-добре да готвим белия ориз. Той се комбинира с микс от зеленчуци, с кореноплодни, с ядки и със сушени плодове. Универсален е. Него обикновено варя.

Туршиите полезни ли са?

Полезни са, но не бива да ги приемаме като храна, а като добавка. Те са кисели, солени, люти - това подобрява храносмилателния огън. Говоря за киселото зеле.

Как да готвим карфиола?

Той е силно газообразуващ. Добре е да се задуши в малко вода с кимион, кориандър. Може да се добавят куркума, черен пипер. И накрая да се добави заквасена сметана, за да има загряващ ефект. Броколито препоръчвам да се направи на пара или да се бланшира. И към него да се добави мазнина – например зехтин с лимонов сок.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X