Напишете дума/думи за търсене

10 израза, които инжектират комплекси у детето

6. Ти си същински бащичко (или като майка си)

Безусловно, тази фраза илюстрира отношението между майката и бащата и тяхното недоволство от съвместния живот, като ползва детето за отдушник. Тоест съпрузите не си изясняват пряко отношенията, а чрез детето си отправят критики един на друг. И всички тези критики остават в детето. Ако мама казва: „Ти си такъв инат, точно като баща си“, излиза, че таткото е лош човек, с когото не можеш да се разбереш. А сега да помислим, ще поиска ли момчето да бъде такъв мъж – лош и инатлив. Когато проектираме своите лоши отношения върху детето, то на него му се налага да живее с това. От друга страна, в тази фраза може да се чуе подтекст, че „с момичетата е по-добре, отколкото с момчетата“. Родителите използват тази манипулация, ако има борба за детето и то трябва да избере страна – или с баща си, или с майка си.

7. Ако не си доядеш закуската, ще бъдеш слаб и глупав

Имам позната девойка, на която в детството са и казвали: „Ако не си доядеш хляба, то той ще те гони през цялата нощ“. Колкото и смешно да звучи това, тя ужасно се е страхувала от хляба, т.е. родителите са постигнали обратния ефект. Подобни фрази са чиста проба манипулация. Много често ги ползват бабите и дядовците, които в детските си години са се сблъскали с глада. По-нататък това се предава незабелязано от поколение на поколение. Детето може да развие страх или трудно отношения към храненето, култ към храненето, проблеми с теглото и т.н.

8. Ако не се държиш прилично, ще те дадем на торбалан/баба Яга и други подобни

Това е много конкретно послание, в което се казва, че детето е ценно само, ако е удобно за родителите си. Родителят предава на малкия човек: „Не бъди себе си, ти трябва да бъдеш такъв, какъвто на нас ни е удобно“. Израствайки, такива деца не знаят какво искат те самите и се опитват да угодят на всекиго и за всичко.

9. У дома ще ти дам да разбереш

Това говори, че родителят има право да прави с детето всичко, което си иска, без да се интересува от неговите чувства. За една секунда мама или татко се превръщат в родител-надзирател, който наказва или прощава. Децата, които често чуват този израз по свой адрес, имат трудности в отношенията с началниците си, доколкото родителската фигура се прилепва към фигурата на началника. Човек започва да се страхува от шефа си и иска да му угоди, за да не бъде наказан. 

10. Махни се да не те виждам и да не те чувам

Превеждам: „Изпорти ми живота! Изчезни! Не трябва да те има“. Впоследствие такова дете живее с чувството на дълбока вина пред родителите си за това, че им е попречило да живеят щастливо.

Трябва да бъдем внимателни с подобни изказвания, тъй като човек може да носи тежестта им цял живот. Въобще, преди да кажем нещо на детето си, трябва добре да помислим. Много възрастни не се чуват какво говорят. Полезно е да се слушат понякога отстрани. Сега има много технически средства – запишете се и внимателно анализирайте как се обръщате към детето си, какви думи му казвате. Уверявам ви, че направените открития няма да бъдат от най-приятните.

Автор: Светлана Меркулова

Превод от руски: Таня Темелкова за "Спиралата"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X