Напишете дума/думи за търсене

Пеганство - нов тренд в здравословното отслабване

Отслабва ли се

Напълно е възможно и е много вероятно да отслабнете, ако се придържате към пеганството, въпреки че това не е диета в буквален смисъл. Когато изключите напълно от менюто си захарта и добавите нетлъсти животински протеини, се създава недостиг на калории, което е първото условие за сваляне на килограми.

За да ускорите процеса на отслабване, постарайте се да си съставите разнообразно меню и наблягайте на продуктите, богати на фибри, както и на пълнозърнестите. По този начин ще стимулирате дейността на храносмилателната система и ще ускорите обмяната на веществата - а именно бързият метаболизъм е условие за отслабване. Не забравяйте да приемате достатъчно количество вода - поне 1 - 1,5 л дневно.

Плюсове и минуси на пеганството

Както всеки друг режим на хранене, и пеганството има своите преимущества и недостатъци, независимо, че диетата е разработена от лекар. Към плюсове се отнася фактът, че пеганството наподобява средиземноморската диета, която се смята за една от най-полезните в света. В списъка с разрешените продукти присъстват нетлъсти видове месо, плодове и зеленчуци, полезни мазнини (авокадо, ядки, растителни масла. Всички тези храни са необходими за нормалната дейност на тялото.

Минусът е, че в пеганското меню присъстват твърде малко въглехидрати. Препоръчителната норма е въглехидратите да съставят не по-малко от 50% от дневния прием на храна, но при пеганството не винаги се изпълнява това количество. В резултат от това може да се появи усещане за умора, безсъние, отпадналост, главоболие. Организмът възприема дефицитът на въглехидрати като стрес и включва на режим „пестене на енергия”, който може да се отрази негативно на ендокринната система. Отказът от млечни продукти може да стане причина за недостиг на витамин D и калций и дори да доведе до изтъняване на костите и остеопороза. Поради това е необходимо, ако решите да спазвате този начин на хранене, да съставите максимално балансирано и здравословно меню, за да може тялото да получава достатъчно количество хранителни вещества.

за още практични съвети, срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X