Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за добро храносмилане

Доброто храносмилане от първостепенна важност за цялостното здравословно състояние. За него отговарят най-вече бактериите, намиращи се в червата. Т. нар. „добри” бактерии помагат храната да се разгради на компонентите си и да премине през храносмилателната система. Тези бактерии се наричат пробиотици и са два основни типа - лактобактерии и бифидобактерии.

Спирулина е водорасло с невероятно високо съдържание на калций, протеини и незаменими аминокиселини. Отличен източник на хранителни вещества, който подобрява храносмилането след прием на антибиотици. Може да се приема на капсули или в сух вид - за поръсване на основни ястия, супи, салати. Киселото мляко е най-известният пробиотик, който съдържа и много калций - най-добре неподсладено, без ароматизанти и други добавки. Темпе е заместител на месото на основата на ферментирала соя, богат на манган, мед, протеини и витамин В2. В този продукт има и много фибри и протеини. Мисо е традиционен японски продукт, произведен от ръж, боб и ечемик, който е отличен източник на лактобактерии и бифидобактерии. Обичайно служи за главна съставка на супата мисо, но може да се използва и за сосове. Киселото зеле е един от най-мощните пробиотици. Самият процес на втасването му представлява ферментация, в процеса на която се освобождават нови химически съединения. Именно те превръщат киселото зеле в мощен пробиотик с високо съдържание на калций и магнезий. Киселите краставички са още един вкусен начин да добавите полезни пробиотици в менюто си. Сушените плодове (стафиди, сливи, кайсии) също са чудесен източник на пробиотици, тъй като самият процес на сушене и последващото съхранение предполагат ферментация. Естествените ензими, които се съдържат в тях, подобряват храносмилането и укрепват имунитета.

Зеленчуци с темпе

20 мин/ 4 порции

Необходими продукти:

50 г темпе

1/2 тиквичка

1/2 глава лук

1 скилидка чесън

1/2 морков

10 г грах

100 г юфка

зехтин на вкус

Начин на приготвяне:

1. Загрейте тиган (най-добре уок) на среден огън и сипете малко зехтин. Сложете всички зеленчуци, нарязани на кубчета, с темпето в тигана и задушете за 5 мин, като разбърквате.

2. Сварете юфката според инструкциите на опаковката. Отделете малко вода.

3. Прибавете юфката към тигана със зеленчуците и разбъркайте. Гответе още 2 мин.

Крамбъл с кисело зеле

Необходими продукти:

60 мин/ 3 порции

1 глава лук

50 г бекон

250 г кисело зеле

50 г масло

100 г стар бял хляб

Начин на приготвяне:

1. Нарежете лука на кубчета и го задушете в малко загрят зехтин до прозрачност. Добавете зелето, разбъркайте и гответе, докато омекне.

2. Нарежете бекона на ленти и запечете във фурната до хрупкаво състояние. Попийте с хартиена салфетка излишната мазнина и оставете да изстине. Сложете в блендер заедно на натрошения хляб и маслото и смелете, докато стане на трохи.

3. Поръсете с маслено-хлебните трохи киселото зеле. Сложете в подходяща форма и печете на 200°C 10 - 15 мин.

Кекс със сушени плодове

Необходими продукти:

8 порции

200 г масло

150 г захар

4 яйца

150 г стафиди

100 г сушени кайсии

100 г сушени сини сливи

150 г орехи

300 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

1. Накиснете сушените плодове в гореща вода за около 15 мин. През това време нарежете на кубчета маслото и разбъркайте със захарта. Добавете яйцата и разбийте с миксер.

2. Подсушете сушените плодове. Нарежете кайсиите и сините сливи на дребни кубчета. Натрошете орехите. Добавете плодовете и орехите към тестото. Прибавете пресятото брашното с бакпулвера и разбъркайте - тестото трябва да е с консистенция на гъста сметана.

3. Покрийте форма с хартия за печене, излейте тестото и печете на 180 °C за около 50 мин (проверете готовността с клечка за зъби).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X