Напишете дума/думи за търсене

Ферментирал ориз коджи – хит в храненето за здраве

От комбуча и кимчи, до кисело зеле и кефир, ферментиралите храни стават все по-често срещани в ресторантите, хранителните магазини и дори в домашните кухни. Но този, който може да не ви е много познат, е оризът коджи. Може би това е така, защото това е ферментирала храна, която се крие в друга ферментирала храна…

Какво е ориз коджи?

Ориз коджи е варен ориз, който е инокулиран с Aspergillus oryzae, плесен, широко разпространена в Япония. Мухълът освобождава ензими, които ферментират ориза, като разграждат неговите въглехидрати и протеини. Този процес може да се приложи и за други зърнени култури като ечемик, както и за бобови растения като соя.
За направата на ориз коджи културата се добавя към варените зърна. След това зърната се поставят в дървени тави и се оставят да ферментират в топла, влажна среда до 50 часа. Резултатът е по същество плесенясал ориз, но това само ви звучи неприятно. Всъщност е изключително вкусно и полезно.

Това, което прави коджи толкова специален, е, че той разгражда нишестето и протеините до захари и аминокиселини. Поради това може да се използва като закваска (известна още като съставка, която стартира процеса на ферментация) за редица ферментирали японски хранителни продукти, включително мирин, саке, соев сос и мисо. Например мисо се прави, когато оризът коджи се смесва с варени соя, сол и вода, като действа магически да ферментира соята, докато сместа стане гъста, пастообразна и тази характерна смес от сладко, солено и зелена подправка.

Защо е толкова полезен

Като всички останали ферментирали храни, коджи също помага за засилване на имунната система и подобряване на храносмилането.
Коджи също се използва за приготвяне на шио коджи или соли, която е подправка с умами вкус. Направена е чрез просто комбиниране на ориз, сол и вода, като сместта се оставя да ферментира за няколко дни при стайна температура, за да се превърне в гъста паста, която е солена и има лек мисо аромат. Ензимите, които се съдържат в шио коджи, разграждат протеините, за да извлекат вкусовете на умами, а този процес, от своя страна, омекотява месото и рибата. Ензимите също разграждат нишестето, за да извлекат сладостта от съставките. Може да излеете шио коджи върху месо или риба като марината (като заместител на соевия сос) или да го добавите като сос или финален щрих. Може да се използва и вместо сол, като се заменят две чаени лъжички шио коджи за всяка чаена лъжичка сол.

Как да направим шио коджи

Необходими продукти:

200 г ориз коджи
60 г сол
250-450 мл вода

Начин на приготвяне:

1. Смесете ориза, солта и водата в голям буркан.
2. Покрийте буркана с кърпа или с тензух, така че въздухът да може да се движи. Освен това ще има газове от ферментацията и затова трябва сместа да е на дъното на буркана, за да не излиза навън.
3. Оставете сместа на стайна температура 7 дни при топло време и 10 при студено.
4. На всеки два дена разбърквайте лекичко.
5. Когато шио коджи е готово, може да го съхранявате до 6 месеца в хладилник.

*Коджи ориз може да намерите в големите магазини за биохрани, както и при специализирани търговци.

Очаквайте утре страхотна рецепта за пиле с шио коджи.

Водният кефир е пълен с пробиотици и се прави за минути

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X