Напишете дума/думи за търсене

Страхотни здравословни трикове, които могат да опростят живота ни

Противно на общоприетото схващане пиенето на чаша кафе прави дрямката по-ефективна.

Представяме ви колекция от по-малко известни здравни трикове, някои от които може да звучат странно, но вършат страхотна работа.

1. Ходете до тоалетната през нощта със едно затворено око

Ако ви се налага да отидете до тоалетната посред нощ, то със сигурност ще предизвикате сътресения на съня си. Това е така, защото след като се събудите, включването на лампите и нахлуването на внезапната ярка светлина в очите кара мозъка да предположи, че вече е сутрин и да прогони съня.

Затова отваряйте само едното си око, така ще сведете до минимум количеството светлина, което влиза в ретината и ще праща половинчати сигнали към мозъка.

2. Въртете главата си, за да облекчите болката в крайниците

На всеки му се е случвало да се събуди посред нощта от иглички в ръцете. Понякога докато спим, ние се преобръщаме и лягаме върху ръцете си, което възпрепятства нормалния кръвен поток и води до намаляване на количеството кислород, което се получава от горните крайници.

За да облекчите тази болка, вместо да се опитвате да разклатите ръцете си или да ги „събудите“, наклонете главата си настрани в двете посоки. Това трябва да помогне за намаляване на болката, тъй като нервите във врата отиват направо от главата към ръцете.

3. Пийте кафе, за да имате по-качествена дрямка

Японско проучване установява, че хората, които са привърженици на кафе дрямката - 20 минути дрямка след изпиването на 1-2 чаши кафе - се чувстват по-бдителни и се представят по-добре на компютърни тестове от тези, които са поспали, без да пият кафе.

4. Кашляйте, докато ви бият инжекция

Не много хора се радват да бъдат убодени от игла на спринцовка, макар че това в повечето случаи е полезно за здравето им. Има лесен начин за облекчаване на болката от убождането с игла и това е кашлицата. Многобройни проучвания са установили, че кашлицата по време на убождане намалява усещането за болка.

Учените не са сигурни защо това се случва, но предполагат, че кашлицата може да предизвика повишаване на кръвното налягане, което намалява възприемането на болка.

5. Дъвката укрепва паметта

Проучване, проведено в университета в Ковънтри, установи, че дъвката с аромат на мента може драстично да намали чувството на умора и да накара човек да е по-бдителен със заобикалящата го среда. Психолози установяват, че дъвката може да подобри резултатите от изпит и да подобри паметта с около 35%.

Затова следващия път вместо да пиете кафе, дъвчете дъвка, докато учите за изпит.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X