Напишете дума/думи за търсене

Влияе ли слънцето на продължителността на живота

Ново проучване показва, че родените по време, когато слънцето е активно, може да имат по-кратък живот.

Ако слънцето е било спокойно, когато сте се родили, може да се надявате на по-дълъг живот, отколкото някой, роден в период на висока слънчева активност.
Слънчевите цикли продължават около 11 години. Обикновено включват три години „слънчев максимум“ - когато активността като слънчеви пламъци, слънчеви петна и слънчеви бури са в своя пик - и осем години „слънчев минимум“.

Изследването е публикувано в Proceedings of the Royal Society и в учените разгледали демографските данни на норвежците, родени между 1676 и 1878 г. Те установили, че продължителността на живота на родените по време на периодите на "слънчевия максимум" е била средно с 5,2 години по-кратка от продължителност на живота на хора, родени през периодите на „слънчевия минимум“.

„Слънчевата активност при раждане намалява вероятността за оцеляване до зряла възраст, като по този начин причинява съкращаване на дължината на живота”, твърдят изследователите. Висок процент от смъртта на родените по време на „слънчеви максимуми“ е настъпила до 2-годишна възраст.

Авторите смятат, че ултравиолетовото лъчение стои зад този ефект. Слънчевата активност е свързана с по-високи нива на UV лъчение, за което се знае, че оказва влияние върху оцеляването и възпроизводството. Изследователите казват, че това е свързано с увреждане на клетките и на ДНК. Има и доказателства, които предполагат, че UV лъчението разгражда витамин B9, известен още като фолиева киселина - а недостигът на този витамин преди раждането е свързан с по-високите нива на заболяване и смъртност.

Интересното е, че проучването открива също, че раждането по време на „слънчевия максимум“ значително намалява фертилността за жените и намалява броя на децата, които са оцелели до зряла възраст, но само ако тези жени са родени в бедна популация. Това предполага, че жените от по-заможните прослойки са избягвали слънцето и са могли да смекчат вредните ефекти от него чрез по-здравословна диета.

Явно неслучайно докторите препоръчват на бременните да не правят интензивни слънчеви бани.
Друго скорошно проучване установи, че ако се чувствате по-млади от възрастта си, вероятно ще живеете по-дълго.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X