Напишете дума/думи за търсене

Без рискове при онлайн пазаруването с няколко прости съвета

Използването на интернет за извършване на плащания за комунални услуги, телефон, кредитна карта, към застрахователни и други компании спестява значително време и усилия, а в условията на пандемия интересът към онлайн пазаруването скочи неимоверно дори в държави, в които доскоро то не беше така традиционно. Съществуват обаче рискове, свързани с плащанията онлайн, за които искаме да поговорим днес.

Рисковете основно се крият в следното:

Фалшиви сайтове.Плащате, без да получите нищо или пък получавате дефектна стока.Получавате различен продукт от платения.

Какво трябва да знаете, за да се чувствате сигурни в интернет

1. Проучете първо сайта, от който пазарувате. Вижте дали търговецът е описал всички свои данни като адрес, телефон и т.н. Ако има само форма за обратна връзка и/или имейл, по-добре не се доверявайте.
Проверете отзивите за този сайт в интернет, а също така не се колебайте да поискате от самия търговец удостоверения и сертификати, че има разрешение да продава съответните стоки.

2. Не правете банкови преводи. Използвайте някоя от системите за електронно разплащане като PayPal. Кредитната карта също е добър вариант, но трябва да проверите в банката си каква е политиката за връщане на плащания.

3. Проверете двукратно всички данни за плащането си, преди да потвърдите. Преди да въведете данните на картата си, уверете се, че връзката е защитена: в рамката на прозореца на браузъра трябва да има символ на катинар, който се появява при опит да влезете или да се регистрирате. Бъдете сигурни, че катинарът не е на самата страница.

Уверете се, че уебадресът започва с https:// (а не само с http://), което показва, че се използва кодиране."S" означава "сигурен".

Но горното показва само, че връзката между вас и собственика на уебсайта е защитена, а не че самият сайт е автентичен.

4. Внимателно проверете дари адресът на търговеца е изписан правилно, защото много фалшификатори използват адреси, твърде близки от адресите на популярни сайтове.

5. Винаги излизайте от сайтовете, в които сте влезли и сте се регистрирали. Просто затварянето на вашия браузър не е достатъчно, за да се гарантира поверителност.

6. Пазете разписки - електронни или други.

7. Проверете внимателно кредитната карта и банковите извлечения след плащането, за да се уверите, че е дебитирана правилната сума, както и че не е извършена измама в резултат на транзакцията.

8. Уверете се, че имате ефективен и актуализиран антивирусен софтуер, преди да пазарувате онлайн.

9. Не пазарувайте от офис компютри и при ползването на външен Wi Fi. Там не сте защитени от кражба на данни.

Бъдете здрави, предпазливи и приятно пазаруване!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X