Напишете дума/думи за търсене

200 знаменитости: "Не се връщайте към нормалното!"

В писмо до хората по целия свят, публикувано във френския всекидневник Le Monde, група от 200 международни знаменитости, сред които Мадона, Кейт Бланшет, Пенелопе Крус, Адам Драйвър, Робърт Де Ниро и десетки други актьори, певци и носителите на Нобелова награда, както и други влиятелни личности, публикува призив да не се връщаме към така нареченото „нормално“. Защото онова „нормално“, с което бяхме свикнали, ни доведе до ръба на тази пандемия и според авторите на писмото сега е моментът да проявим по-високо ниво на осъзнатост към себе си и към света, да се ориентираме към съществуване без онова бясно потребление, на което бяхме свикнали, да помислим за здравето си.

Призивът на тези 200 популярни личности беше адресиран до световните лидери и гражданите и призова всички нас да обмислим сериозно ефекта от потребителския начин на живот, от нашите навици и въздействието ни върху планетата с нашия начин на живот досега.

Писмото бе наречено „Non a un Retour a la Normale“, което означава „Не се завръщайте към нормалното!“

„Пандемията на Covid-19 е трагедия. Тази криза обаче има силата да ни отвори очите пред ключови въпроси“, пишат популярните личности.

Писмото призовава за нов начин на мислене, който включва радикална промяна в света, а не „връщане към нормалното“ след премахването на коронавирусните ограничения.

„Това е призив за събуждане, се казва в писмото, защото и съществуването ни е поставено на риск... Настоящата екологична катастрофа е част от една глобална криза. Вече никой няма съмнение в масовото изчезване на живота на Земята и всички факти говорят за пряка физическа и екзистенциална заплаха. Колкото и сериозна да е пандемията, след нея идва глобален срив, чиито последици ще бъдат още по-страховити.“

Сред подписалите това изявление са Джейн Фонда, Марион Котияр и Моника Белучи, както и носителят на Нобелова награда за мир Мухамед Юнус. Авторите призовават за прекратяване на необуздания консуматорски режим и радикална трансформация на икономиките, за да се спаси планетата.

"Ние вярваме, че е немислимо да се върнем към нормалното", се казва в писмото, което също е подписано от Нобелови лауреати за медицина, химия и физика, заедно с други авторитети в най-различни области. Те наричат пандемията „трагедия“, но това е и шанс за човечеството да „проучи какво е съществено“ в нашия живот.

"Корекциите не са достатъчни, защото проблемът е системен - се казва в писмото. -  За разлика от пандемията глобалният екологичен срив ще има неизмерими последици... Това е моментът нашите лидери да прекратят неустойчивата политика и да предприемат задълбочена промяна на нашите цели, ценности и икономики.... Стремежът към консуматорство и манията за производство ни доведоха до отричане на ценността на самия живот: на растенията, на животните и на голям брой човешки същества... Замърсяването, изменението на климата и унищожаването на останалите ни природни зони доведоха света до преломна точка."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X