Напишете дума/думи за търсене

Какво да сготвим с пресен босилек

Първо, на всяка цена си купете босилек в саксия. Цената е обикновено колкото на връзка и половина отрязан такъв, но ще издържи далеч по-дълго. Босилекът в саксия се полива често и обича светлина. Не е претенциозен и дори да го засушите, още при първото поливане след това ще се накирпи отново.

Знаете вероятно, че пресният босилек гони комарите. Ето още една причина да си имате саксия с босилек край прозореца или на балкона.
Но да си дойдем на думата. Босилекът не се ползва само в типични италиански салати. Той има далеч повече приложения, стига да харесвате типичния му аромат.

Когато става въпрос за готвени ястия, не слагайте босилека предварително. Разбира се, може да овкусите доматения сос на спагетите с него, но той ще се загуби в соса. Най-добре го добавете при сервиране – върху пастата и върху пицата. Ако пък държите да е в соса, го добавете, след като сосът е готов и още къкри на котлона.

Сложете го и върху омлет или яйца, приготвени по какъвто и да е друг начин. Ей така, за финал, за свежест, за характер. Дори яйцата ви да са приготвени просто със зехтин и малко черен пипер, с няколко листенца босилек отгоре ястието ви се превръща в елегантен разкош.

Босилекът придава уникален вид и аромат на много зеленчукови ястия. Дали ще е гювеч, рататуй или просто печени патладжани, босилекът е достатъчен акцент в края, за да имате „уау ефект“.

Супите ви също ще се влюбят в него. Една картофена крем супа или супа от тиквички, гарнирани с листенца босилек, вече говори на друг език.

И нещо неочаквано – пробвайте го в таратора вместо копър. Ще бъде различен вкусът на ястието, но може пък да ви допадне още повече от традиционния?

Ако правите вкъщи колбаси и пастети, пробвайте някой път с босилек. Той е нежен, но не и без характер. Ще се учудите колко пасва на месо.

И, разбира се, с пресен босилек може да овкусите своя оцет, както и да си направите домашно песто.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X