Напишете дума/думи за търсене

Да отгледаме люти чушлета на прозореца (+рецепта)

Лютите чушки са любим аксесоар на традиционната родна кухня. И макар да може да си купим всякакви сортове от магазина, съвсем друго е усещането да си ги отгледаме у дома. Както се казва, самият вкус е друг, когато си е твое. Да не говорим колко красиво седят в саксия на балкона или на прозореца.

Сега сте позакъснели да ги садите от семенца, но когато му дойде времето, имайте предвид, че две семки са достатъчни за една саксия. Слагате ги на разстояние една от друга и отглеждате на топло и слънчево място. Препоръчваме ви сорта Рокс, който е специално създаден за отглеждане в саксия в домашни условия. Той достига най-много до 35 см, като в същото време е доста плододайно растения и може да ви зарадва при правилно отглеждане с до 100 чушлета. Те са разноцветни, не много люти.

Семенцата ви ще покълнат бързо, но внимавайте да не ги преполивате –  2-3 пъти седмично би трябвало да е достатъчно. Когато покълне, поливането е още по-рядко, стига да не е много сух въздухът. Но ако саксията е в кухнята, където постоянно има изпарения, вероятно няма да ви се налага.

Ако ви се хванат и двете семки, разделети ги в отделни саксийки. Дръжте ги на топло и слънчево. Може дори да ги изнасяте за няколко часа на ден на най-светлото място до прозореца.
След още няколко седмици може и да видите първата реколта. Изчакайте чушлетата да узреят добре и си ги берете. Ако искате да торите почвата, това може да става само с тор, която не е опасна за човешкия организъм, но и утайката от кафе ще ви свърши работа. Слагайте и по някоя черупка от яйце.

Знаете вероятно, че всички чушки, включително и лютите чушлета, са богат източник на витамин С. Освен това те ще снабдят тялото ви с витамин В6, витамин А, фолат, калий и фибри.

Можете да ги съхранявате в хладилник – студът няма да наруши полезността им, но ще запази тяхната свежест.

А когато имате реколта, на всяка цена си затворете и някое бурканче с люти чушки. Представяме ви любимата ни рецепта без варене.

Люти чушлета в буркан
Необходими продукти:
Люти чушки – количеството е по желание
Оцет - 4 с.л. на 1 голям буркан
Захар - 2 с.л. на 1 голям буркан
Сол - 1 с.л. на 1 голям буркан
копър
Начин на приготвяне:
1. Измийте хубаво чушлетата.
2. Подредете ги в буркана.
3. Във всеки буркан сложете по 4 с.л. оцет, 2 с.л. захар, 1 с.л. сол и нарязан копър.
4. Долейте вода до горе и затворете бурканите.

Съхранявайте ги на хладко място.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X