Напишете дума/думи за търсене

Броколито стимулира превъзходно имунитета. Не го пренебрегвайте!

Някои естествени продукти, които отдавна се консумират от хората, предотвратяват развитието на болести и дори помагат на тялото да се излекува. Сред тези естествени лечители се намира и броколито, което съдържа сулфорафан - натурално сярно съединение. Това вещество има мощни противоракови ефекти и други полезни свойства.

Поради своите ползи за здравето, броколито попада в категорията зеленчуци, които могат да се борят с много нарушения на тялото. То заедно с други членове на семейство кръстоцветни, когато се консумират редовно, могат да помогнат за намаляване на риска от заболявания, включително артрит и други ставни проблеми, злокачествени новообразувания, хипертония, сърдечни и съдови заболявания, нарушена бъбречна функция, диабет.

В момента една четвърт от населението в развитите страни страда от безалкохолно мастно чернодробно заболяване, при което в черния дроб се натрупва прекомерно количество мазнини. Учените отдават това на увеличения прием на фруктоза, която се съдържа в пакетираните сокове и лимонади. Фруктозата почти изцяло отива в черния дроб и образува там мастни натрупвания. При редовна консумация на броколи нивата на триглицеридите се намаляват, което помага да се намали рискът от затлъстяване и рак на черния дроб.

Ползи, открити в броколите

Сулфорафан - многобройни проучвания потвърждават, че това органично съединение може да предизвика програмирана смърт на туморните клетки и да намали риска от рак на дебелото черво, простатата, гърдата и белия дроб. При консумация на броколи три пъти седмично рискът от рак намалява с 60%.

Освен това сулфорафанът активира производството на ензими, които защитават кръвоносните канали, и блокира развитието на реактивни кислородни видове, които увреждат клетъчните структури с повече от 70%.

Органичното сярно съединение също увеличава синтеза на тестостерон, ускорява метаболизма, детоксикира раковите клетки, възстановява ставите и предпазва мускулната тъкан от увеличени наранявания по време на интензивни тренировки и физически натоварвания.

Глюкорафанин - също така предотвратява дегенерацията на клетъчните структури в ракови и мутагенни клетки. Съцветията на броколи съдържат 20 пъти повече от него от зрелите плодове.

Фенолни съединения - имат способността активно да премахват свободните радикали от тялото и да намаляват възпалението. Намалява развитието на диабет, астма, сърдечни заболявания и кръвоносни съдове.

Дииндолметан (DIM) - когато броколите се абсорбират, DIM се синтезира в организма, което спомага за укрепване на имунната система, предпазва тялото от развитието на тумори.

Фибри - те служат като храна за полезната микрофлора, обитаваща чревния тракт, намаляват пропускливостта на лигавиците, укрепват защитните сили на организма.

Как да приготвяте полезно броколи?

Като ги ядете като салата, може да получите само 12% от общото количество съдържащ се сулфорафан. За да увеличите драстично нивото и ползите за здравето, препоръчително е да задушите броколито за 3-5 минути. Това ще премахне чувствителния на топлина протеин от сярното съединение. В същото време се задържа ензимът мирозиназа, който спомага за превръщането на естествения глюкорафанин в сулфорафан.

След като го свалите от огъня, трябва да го охладите под течаща вода, за да спрете процеса на готвене.

За да увеличите количеството сулфорафан в готовото ястие, може да добавите храни, съдържащи мирозиназа. Те включват ряпа дайкон, синапено семе, горчица уасаби, рукола и салата от зеле.


Еликсирът на доктор Изотов

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X