Напишете дума/думи за търсене

Трикът 5-4-3-2-1 и още незаменими техники за заземяване

Как да се чувствате „тук и сега“? Всяка от техниките за заземяване ще помогне при прекомерни емоции (безпокойство, страх, болезнени спомени). Те също се препоръчват за тези, които страдат от пристъпи на паника или посттравматично стресово разстройство.

Техниките за заземяване са насочени към това човек да се осъзнае, да се почувства в настоящия момент и в настоящата реалност. Те са особено полезни за тези, които са склонни да се откъсват от реалността, както и в случаите на прилив на силни емоции, като тревожност, страх, болезнени спомени.

Как работят техниките за заземяване

Заземяването се състои от две части - сензорна (физическа) и когнитивна (умствена и емоционална). Цел - да се концентрирате върху настоящия момент с всичките си сетива - физически, психически, емоционално.

Физическа част

Ако обстоятелствата позволяват, поставете краката си на пода, така че стъпалата да са здраво стъпили на земята;
Огледайте се (може да назовете безмълвно всички обекти, които попадат в зрителното поле), като отбелязвате подробности;
Вземете възглавница, мека играчка, топка;
Сложете студена кърпа на лицето си или задръжте в ръцете си нещо студено, (може също да изплакнете ръцете и лицето си със студена вода, да ядете сладолед);
Слушайте успокояваща музика;
Фокусирайте се върху нечий глас или неутрален разговор;
Яжте портокал;
Докосвайте неща и предмети около вас;
Мигайте с бързо темпо;
Прегърнете дърво.

Краката на пода или земята са основната класическа техника. Позволява ви да почувствате подкрепата отдолу. Ако е възможно, по-добре е да свалите обувките си, да почувствате текстурата на повърхността със стъпалата си, да ходите, да скачате.

Когнитивната част

Кой съм аз?
Каква дата е днес?
Кой ден от седмицата? Месец? Година?
На колко години съм?
Кое време на годината е?
Кой е президентът на България?

Още един трик 5-4-3-2-1

Назовете 5 обекта, които виждате;
Назовете 4 неща, които физически усещате (дрехи по тялото, бриз по лицето, седалка под дупето...);
Назовете три неща, които чувате (шум от кола, музика от прозореца...);
Назовете 2 неща (храна, напитки...), които може да опитате или бихте искали да опитате;
Назовете едно нещо, което харесвате в себе си.

Приемане в три стъпки

1. Погледнете нагоре. Хората, които са под стрес, са склонни да гледат надолу и да се съсредоточат върху вътрешните си чувства, което може да увеличи паниката, безпокойството, болката. Погледнете нагоре към небето, тавана и поемете дълбоко въздух.

2. Чувствайте се свързани със земята. Поставете краката си на пода, като се фокусирате върху усещането как повърхността ви осигурява опора и подкрепа. Преместете краката си, за да го усетите правилно. Може също така да станете и да се разходите наоколо.

3. Почувствайте физическото си присъствие в този свят. Изправете се, сгънете леко коленете, почувствайте скелета си - колко е здрав и как поддържа тялото ви. Потупайте прасците си, за да усетите размера на тялото си и неговото присъствие.


Знаци, че душата ни е уморена и как да я излекуваме

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X