Напишете дума/думи за търсене

Най-важната черта на лидерите

Способността да се наблюдавате е една от най-важните черти, които може да имате като лидер според повечето изследователи на успеха. Самосъзнанието е способността да наблюдавате собствените си емоции и реакции, както и способността да се възползвате от силните си страни и да не позволявате на слабите да ви пречат. 

Има много начини за подобряване на самосъзнанието. От поставяне на граници до практикуване на самодисциплина, можете да станете по-осъзнати по различни начини.

Коя е най-важната характеристика на лидера?

Някои може да кажат, че това е почтеността; други може да кажат, че това е да бъде силен мотиватор. Но психологът и автор Шери Кембъл вярва, че самосъзнанието е ключовият фактор за успеха на лидерството.

Какво е самосъзнание?

Самосъзнанието е способността да наблюдавате собствените си емоции и реакции. Самосъзнанието ви позволява да знаете своите силни и слаби страни, гъвкавост, способност да убеждавате и да променяте себе си. Това, че сте наясно със себе си, означава да може да погледнете по-задълбочено навътре, да разберете защо се чувствате по определен начин и как вашите чувства могат да се превърнат в реакции.

Колко важно е самосъзнанието в лидерството и бизнеса?

Без самосъзнание лидерите може да изглеждат малко арогантни. Ако не знаете кога пресичате дадена граница, как можете да ръководите компания?

Необходимостта от самосъзнание се среща и при други бизнес ситуации. То е полезно например за презентации. Много хора се изнервят, когато изнасят речи или дори най-обикновени презентации по време на среща. Повишаване на самосъзнанието обаче може да ви помогне в тези случаи. Да речем, по време на реч или презентация използвате твърде много паразитни думи. Тренирайте с някой близък и нека той плесне с ръце всеки път, когато произнесете пред него паразитна дума. Това е най-елементарното упражнение за повишаване на самосъзнанието в този случай. 

Какво представляват уменията за самосъзнание?

Самосъзнанието може да доведе до самоусъвършенстване в много области. Освен да осъзнавате собствените си емоции, самосъзнанието включва знание за това как ще реагирате на другите. Когато прецизирате способностите си за самосъзнание, ще станете по-съпричастни поради повишената емоционална интелигентност, която идва със самосъзнанието. Вие също ще бъдете по-приспособими. Ако знаете как ще реагирате, може да успеете да избегнете трудна ситуация, като например да излезете от напрегнат момент с разходка или дълбоки вдишвания.

Самосъзнанието също може да подобри вашата увереност. Когато сте отворени за своите недостатъци, нужди и силни страни, вие ще засилите способността си да бъдете уязвими, което предполага и по-добри взаимоотношения на работното място.

Да се научиш да осъзнаваш себе си не винаги е лесно, но овладяването на това умение може да ви помогне да станете много по-ефективен лидер. Ето и някои съвети за повишавате на личната ви самоосъзнатост.

1. Дръжте ума си широко отворен

Когато можете да регулирате собствения си емоционален свят, вие можете да се настроите и към емоциите на другите. За да бъдете успешен лидер, трябва да сте любопитни към новите хора и всичко, което те могат да предложат. Това показва, че можете да бъдете отборен играч и не е нужно да сте номер 1 на всяка цена. Колкото по-отворени сте към другите, толкова по-креативни ставате.

2. Обърнете внимание на своите силни и слаби страни

Самоосъзнатите индивиди знаят собствените си силни и слаби страни и могат да работят от тази позиция. Да помните това означава, че знаете кога да се обърнете за помощ и кога може да се справите сами.

3. Останете съсредоточени

Важна част от това да бъдеш лидер е добрата концентрация. Научете се да се фокусирате за дълги периоди от време, без да бъдете всмуквани от социалните мрежи, незначителните разговори и други малки разсейвания.

4. Задайте граници

Лидерът трябва да има силни граници. Бъдете мили към другите, но кажете не, когато трябва. Покажете, че имате сериозно отношение към работата и не позволявайте да прекрачват линията на търпението ви.

5. Опознайте емоциите си

Самоосъзнатите хора могат да идентифицират своите емоции, докато те се случват. Не потискайте емоциите си и не отричайте причините за тях. Вместо това ги обработвайте още преди да общувате с другите.

6. Слушайте интуицията си

Успелите хора се доверяват на своите инстинкти и поемат рисковете, свързани с тях. Вашите инстинкти се основават на оцеляването на най-силните и нуждата от успех. Те ви казват какво да правите по-нататък; научете се да им се доверявате.

7. Практикувайте самодисциплина

Добрите лидери са склонни да бъдат дисциплинирани във всяка област от живота си. Това е черта на характера, която им осигурява траен фокус, необходим за силното лидерство.

Грешни стереотипи за жените и кариерата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X