Напишете дума/думи за търсене

Болести, причинени от гъбички

Приблизително между 1,8% и 3% от населението на света има усложнения, свързани с гъбични инфекции. Гъбите са най-старите организми на Земята. Те са повсеместни, имат феноменален процент на оцеляване и са трудни за унищожение.

Биологичният свят не е толкова благоприятен за човека, колкото си мислим. Той всъщност е причинител на много заболявания. Това са вируси, бактерии, паразити и други микроорганизми, които могат да причинят сериозно увреждане на здравето. Гъбите заемат специално място в жизнената среда. Ако не знаем какво точно се случва в света на гъбите, тогава практически няма да имаме шанс да спечелим тази недекларирана война.

Миколозите отдавна са открили, че гъбите са най-загадъчните същества на Земята. Те живеят по свои собствени закони.

• Има общо около 2 милиона вида гъби
• По концентрация на протеини гъбите са по-близо до животните, а от наличието на въглехидрати и микроелементи - до растенията
• Тялото на гъбата е мицелът в земята
• Оцеляват в най-екстремните условия
• Произвеждат витамин D
• Гъбите са истински хищници
• Могат да лекуват и да навредят. Например пеницилинът е изолиран от дрожди
• Гъбите съдържат протеини, въглехидрати, но нямат холестерол
• Съществуват халюциногенни гъби
• Гъбите се размножават чрез спори, а те могат да бъдат причинители на различни заболявания при вдишване
• Гъбите не смилат хранителните вещества вътре в тялото, а извън него. Дори пластмасата може да бъде обработена с техните ензими.

Гъби от патогенната група
• Ергот
• Мукор
• Сива плесен
• Мухъл от слуз
• Кандида

Вреден мухъл
Мухълът има много видове, а плесента е причинителят на много заболявания. Около 830 милиона души страдат от сложна гъбична инфекция. Основното условие за появата на мухъл е повишеното ниво на влажност в помещенията.

Райони за размножаване на плесени:
• Матраци
• Под линолеума
• Под тапета
• Климатик

Мухъл в храната
Постоянно консумираме хранителни продукти, в които гъбите живеят и се размножават.
• Жълти банани (кафявите петънца по кожата са плесен)
• Лимон (аспиргилата е смъртоносна гъба, която причинява необратими ефекти в организма, тъй като съдържа афлатоксин, провокиращ рак)
• Хляб. 90% от брашното е засегнато от гъбичките. Самото зърно е засегнато от гъбички поради неправилни условия на съхранение. Засяга се от аспиргилус и кандида.
• Царевица (засегната от черна аспиргила)
• Домати (засегнати от гъбата мукор)
• Млечни продукти
• Конфитюр
• Грозде

В най-добрия случай всички засегнати продукти трябва да се изхвърлят (а не да се изрязват плесенясалите места). Може да се заразите с
гъбички от всеки продукт.

Мухълът, попадайки в тялото, невинаги става опасен. Той чака точния момент, тъй като не се колонизира в здрав организъм. Избира болен организъм с отслабена имунна система. Мухълът чака човекът да спре да се съпротивлява.

Други видове гъби, които са опасни за здравето
• Мукор е бяла плесен. Намира се в храните. Не е много опасна, но помага за отслабване на имунната защита.
• Кандида. Засяга лигавиците (червата, гърлото, носа, ушните канали, влагалището). Предизвиква проблеми на репродуктивната система и при двата пола.
• Аспиргилус. Притежава сериозни увреждащи свойства. Засяга всички органи и системи на човек: белите дробове, кожата, вътрешните органи, кръвта, репродуктивната система. Локализирани във влажни места (баня), продукти (лимон, лук, чесън, грозде, черен чай).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X