Напишете дума/думи за търсене

Прави ли ни по-щастливи пиенето на алкохол?

Дискусиите в областта на общественото здраве, свързани с употребата на наркотици и алкохол, обикновено са резки и крайни. Говори се главно за това, че алкохолът засяга всеки орган в тялото на пиещия и може да увреди развиващия се плод. Интоксикацията може да наруши мозъчната функция и двигателните умения; интензивното използване може да увеличи риска от някои видове рак, инсулт и чернодробни заболявания.

Всичко това е вярно, разбира се, но е непълно. Не наливате чаша вино с вечерята, за да „увредите развиващия се плод;“ правите го, защото виното ви помага да се отпуснете след дълъг ден. Не излизате до бара и не пиете пет бири с приятелите си, за да "увеличите риска от някои видове рак;" правите го, защото бирата помага на разговора и на това да ви е по-леко и по-приятно.

С други думи, повечето хора се напиват, защото е забавно.

Поредица от изследвания от Великобритания се опитват да определят точно колко щастие получаваме от чаша вино или бутилка бира. Изследването става с помощта на масивен набор от данни в реално време - приложението Mappiness, безплатно приложение за iPhone, което пита хората по няколко произволни пъти на ден колко са щастливи по скала от 1 до 100.

Приложението, разработено от Лондонското училище по икономика, за да разбере по-добре човешкото благосъстояние, също така пита потребителите с кого са (приятели, семейство, сами и т.н.) и какво правят (работа, общуване, пиене и т.н. ). Изследователите са събрали 2 милиона отговора от приложението, които над 31 000 души са записали между 2010 и 2013 г. И всичко това в отговор на въпроса дали хората са по-щастливи, когато пият или не.

Отговорът на този въпрос едва ли ще ви изненада: „Пиенето на алкохол е свързано със значително повече щастие - 10,79 точки по скала 0-100“, установиха изследователите. С други думи, налейте си питие и voila – щастието ще ви се усмихне.

Разбира се, пиенето на алкохол само по себе си е свързано с всякакви други фактори, за които е известно, че стимулират щастието, като излизане с други хора или гледане на футболен мач. Но дори когато се извадят тези фактори от общата картина, стимулираното от алкохола щастие намалява едва до 4 точки.

Интересното е, че учените откриха, че времето и хората, с които пиете, имат малък ефект върху цялостното повишаване на щастието и настроението: „Имаше относително малки разлики в ефекта на алкохола, предизвикващ щастието, между мъжете и жените, или когато се отнася за различно време на деня – тоест дали е делничен ден или уикенд, няма значение", установи проучването.

Но изследователите откриха също, че пиенето има различни ефекти върху щастието в зависимост от това какви други дейности са извършвали хората, докато са консумирали алкохол. „Пиенето има най-голямо въздействие, когато дойде заедно с иначе неприятни дейности (пътуване до работното място, чакане), и по-леко увеличава щастието от вече приятните дейности (общуване, правене на любов).“

Важно е да се отбележи, че извадката от потребители на приложения не е непременно представителна. Хората изтеглят и използват приложението доброволно, а потребителите на приложението са по-млади и по-богати от общото население. И все пак самият размер на набора от данни помага да се компенсира това, а изследователите също така са контролирали куп стандартни демографски променливи (раса, доход, пол и др.), за да засилят своите констатации.

И накрая, изследователите установиха, че стимулът за щастие от алкохола е мимолетен. Те откриват, че макар консумацията на алкохол да е свързана с преходно щастие, то не е свързано с дългосрочно удовлетворение. И доколкото завишените количества са свързани с повече алкохолна зависимост, това всъщност може да ви влоши в дългосрочен план. Така че накратко: Не прекалявайте.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X