Напишете дума/думи за търсене

Прегръдките оставят отпечатък върху нашите гени

Науката току-що откри нещо прекрасно. Физическият контакт, утешаването на бебетата кожа до кожа с нашите ласки и постоянна привързаност, оставя отпечатък върху мозъка им. Този молекулярен принт е отпечатан върху техните гени като незаличимо мастило. Удивително е, че това ще повлияе на личността им и дори на имунната и метаболитната система.

Този жест на искрена привързаност подхранва не само сърцето ни и действа като лекарство за душата, но също така оставя следа в нашата епигенетика, като по този начин насърчава психологическото благосъстояние.

Човешките същества се нуждаят от контакта на своите близки, за да разгърнат пълния си потенциал. Ясно е, че никой не умира от липса на привързаност и това, че не сме докоснати от любовта, няма да ни накара да се споминем.

Въпреки това хората, които не са прегръщани, ще изсъхнат и ще страдат от това лишаване от любов и емоционални хранителни вещества.
Тялото, умът и кожата споделят връзка, която надхвърля нашите нервни центрове или сензорни рецептори. Това са сценариите, при които биологичните маркери като окситоцин организират основни, съществени процеси.

Хората често казват, че прегръдките са като лекарство за душата. Вече е потвърдено, че докосването подобрява нашата епигенетика.
То е отпечатък от любов, който едно поколение може да остави върху друго.

„Ако може да намерите такъв човек, някого, с когото да държите и затваряте очи пред света, значи имате късмет. Дори да продължи само минута или ден. "
-Патрик Ротфус-

Прегръдките оставят отпечатък върху нашите гени. Липсата им също
Има истина, колкото драматична, толкова и тъжна, и за която малцина говорят. Става дума за деца, които растат в домове за сираци. Експертите по детско развитие знаят, че има държаи по света, в които има институции, пълни с бебета, които не издават нито един звук.

Тези тихи стаи в домове за сираци разкриват реакцията на малките, които рано са научили, че плачът няма да им помогне.

На тези тъжни места никой не идва да ги утешава, нито да ги държи на ръце. Никой не ги възпитава с тази специална привързаност, която облекчава страховете и отговаря на емоционалните нужди. Трагедия като тази неизбежно оказва дълбоко влияние върху живота им.

Изследвания като това, проведено в Университета на Уисконсин-Мадисън от психопатолога Сет Полак, правят някои потресаващи открития. Според тези констатации когнитивното развитие на тези деца ще бъде недостатъчно и те ще бъдат по-уязвими към стрес и тревожност. В резултат на това ще има косвени, но отрицателни последици за имунната им система.

Израстването с или без прегръдки ще повлияе на бъдещето ни като хора или положително, или отрицателно. Ключът към всичко това е в нашата ДНК и поразителния механизъм, който съставя това, което се нарича „епигенетика“.


Как прегръдките оставят своя отпечатък върху нашите гени?
Проучване, проведено от Университета на Британска Колумбия в Канада, е публикувано в научното списание Development and Psychopathology. В него д-р Сара Мур разказва за първи път за някои увлекателни факти. Количеството близък контакт, успокояваща обич, прегръдки, ласки и думи, които бебетата получават, не само им помага да се чувстват сигурни и обичани. Констатациите показват също, че:
• Прегръдките оставят отпечатък върху гените на бебето поради молекулярните промени, които генерира физическият контакт.
• Докосването засяга епигенома. Това означава, че получаването на ласки, прегръдки и постоянен контакт през първите месеци от живота предизвиква химически промени в техните протеини и ДНК.
• Всичко това оказва влияние върху поведението на детето: по-малко плач, по-добро хранене, по-добро поведение, по-оптимално двигателно и психологическо развитие.
• Изследователите установяват, че тези ранни промени в епигенома правят промени в структурата на хроматина, като по този начин предизвикват промени в самия геном. Какво означава това? Условията на околната среда, в които израстваме, също ще повлияят на нашето потомство.

Ами възрастните? Как прегръдките са ни от полза?
Прегръдките, които получаваме през първите няколко месеца, ни оставят незаличим отпечатък.
Дотолкова, че тези излияния на любев чрез гушкания, привързаност, ласки и контакт кожа в кожа не определя само правилното неврологично развитие на бебето. Тези ранни прояви на искрена любов дори влияят на порасналите възрастни - нещо, което вече е доказано относно лишаването от любов.

С други думи, травмите, преживяни от едно поколение, могат да се предадат на следващото. Това стана ясно в проучване, проведено от екипа на д-р Торстен Сантавирта в университета в Упсала , където последиците от Втората световна война били забелязани в няколко семейства.

Но какво да кажем в зряла възраст? Може би имат същия ефект? Да, прегръдките оставят отпечатък и при възрастните! Прегръщането в зряла възраст продължава да има много здравословен ефект върху мозъка на порасналите хора.

Спусъкът за това благосъстояние, което е в състояние да облекчи стреса и тревожността, е невротрансмитер, който действа и като хормон и се нарича окситоцин.
Всички ние трябва да се докосваме и да бъдем докоснати. Кожата ни, независимо от възрастта ни, се нуждае от този специален език, който в много случаи е по-важен от думите. Ласките и прегръдките действат като подхранване за корените на нашия живот, за да разгорят отношенията, да премахнат несигурността и да създадат по-щастлива среда, в която наистина може да се развием като хора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X