Напишете дума/думи за търсене

Познавате ли страничните ефекти на самотата?

Понякога е необходимо да останем сами. Има толкова много външни стимули, че трябва да преоткрием себе си, така че да останем насаме със себе си е добър вариант.

Когато самотата е доброволна, тя може да бъде много полезна, но когато е наложена, може да доведе до проблеми с тревожност или дори със самочувствието. Ето защо е от съществено значение да комбинирате времето си насаме със социални дейности.
Добре ли е обаче, когато самотата продължава дълго време? Ако сте човек, който обича да води уединен живот, без съмнение някой покрай вас ви е казал, че това не може да бъде здравословно за вас.

Това наистина ли е така?

Отчасти, да. Но също така е вярно, че самотата може да ви предложи някои предимства.

Какви са страничните ефекти от самотата?

Изкривяване на реалността
„Четири очи виждат повече от две.“ Съгласни сте, нали?

Когато говорите с други хора, това, което правите, е да обменяте различни гледни точки. Те могат да ви помогнат да контрастирате това, което възприемате, с това, което виждат околните.

Това, което се случва със самотата, е липсата на информация. Това ви кара да рискувате се задръстите със собствените си идеи до степен, че да изградите изкривена визия за света около вас.

Това е, което може да ви накара да мислите за живота в екстремни термини с тенденция към обобщаване.

Например, ако партньорът ви не се сбогува с вас по пътя за работа, може да позволите на това чувство да ви гризе през целия ден, докато не решите, че за нещо ви се сърди.

Тревожността е друг страничен ефект от самотата
Помислете за други подобни обстоятелства, които могат да се случат само за един ден. Умножете ги за една седмица. Колко пъти мислите, че някой може да ви е подразнен?

Това състояние на постоянно недоверие ще доведе само до ситуация на леко или тежко безпокойство.
Правите грешки вкъщи или на работа и внезапно в ума ви започват да се появяват фрази от рода на „ти си безполезен“.

Така че сега не вярвате на други хора, не вярвате на себе си и не говорите с никого, който може да засили самочувствието ви или да пренасочи чувствата ви към външни фактори.

Безпокойството се освобождава и това само засилва изкривяването, насочвайки ви в посока, от която трудно има връщане.

Депресия
Когато свържете изолация, подозрение и безпокойство, резултатът е липса на надежда и загуба на смисъла на живота.

Когато всичко, което виждате, е негативно и не може да намерите положителни стимули, животът става много сложен.
Въпреки че работата ви е важна за вас, дълбоко в себе си, вашето щастие е свързано с връзката ви със света.

Ето защо социалните мрежи са толкова успешни. Трябва да говорите за това, което се случва с вас, или колко много сте се забавлявали, или колко фантастичен е бил последният ресторант, който сте посетили, дори лошите неща, които са ви срещнали по пътя.

Преживяването на минали събития, за да се върнете, за да им се насладите отново, или да почувствате, че не сте сами, е основна човешка потребност.

Въпреки това, страничните ефекти на самотата често се появяват, когато това не е избор, а по-скоро когато ви е наложено.
Поради тази причина е добра идея да комбинирате моменти на медитация, размисъл или самостоятелни дейности със социални взаимодействия извън работата и дома.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X