Напишете дума/думи за търсене

Кои етерични масла помагат срещу сезонните алергии

В сезона на алергиите хората търсят различни начини да си помогнат. Етеричните масла могат да се използват като алтернативно или допълващо лечение за симптоми на алергия. Те са получени от растения и могат да се използват по различни начини. Популярните начини за използване на етерични масла включват:

  • разпръскване във въздуха чрез дифузер или обикновен спрей
  • използването им в продукти за баня и спа
  • прилагане върху кожата, но тогава трябва да са разредени
  • вдишване директно от контейнера

Вдишването на ароматите на маслата е известно като ароматерапия. Тази практика стимулира тялото ви чрез вашето обоняние. Това което усещате, може да повлияе на други части на тялото ви.

Точно както при ароматерапията, прилагането на маслата върху тялото ви води до тяхното навлизане в кръвта. Винаги трябва да разреждате етеричните масла, преди да ги използвате върху кожата си.
За тази цел може да ползвате маслоносител като масло от сладък бадем или зехтин. Обикновено смесвате около 5 капки етерично масло с 30 г носител.
Ако искате да включите етерични масла в живота си, за да облекчите симптомите на алергия, ето няколко, с които може да опитате.

Лавандула

Лавандулата е популярно етерично масло поради многото си предимства. То може да помогне за укротяване на симптомите по време на сезона на алергиите благодарение на способността му да успокоява и намалява възпалението. Едно проучване заключава, че етеричното масло предотвратява алергични възпаления, както и че възстановява лигавичните бариери.
Опитайте да използвате лавандула в дифузер за ароматерапия или капнете във ваната си.

Смес от сандалово дърво, тамян и масло от равенсара

Едно проучване използва комбинация от масла от сандалово дърво, тамян и равенсара за лечение на целогодишен алергичен ринит. Участниците в проучването съобщават за подобрение на запушения нос, хремата, сърбежа в носа и кихането.

За да използвате тези смесени масла, смесете по няколко капки от тях с носещо масло (като масло от сладък бадем) и нанесете върху кожата. Те също могат да бъдат пръскани във въздуха.

Евкалипт

Евкалиптовото масло е известно като противовъзпалително средство и може да ви помогне при претоварване. Усещането за охлаждане, което изпитвате, докато го дишате, може също да ви накара да почувствате облекчение, докато се справяте и лекувате сезонни алергии.
Опитайте да дифузирате евкалипта във въздуха или да го вдишвате от бутилката, за да получите облекчение и комфорт.
Внимавайте обаче, защото въпреки че проявява противовъзпалителни свойства, евкалиптът също може да предизвика алергии при някои хора.

Масло от чаено дърво

Трябва да се направят още доста изследвания за връзката между етеричните масла и облекчаването на алергията, но маслото от чаено дърво помага на много хора с алергии и става все по-популярно с тези свои качества.
То има противовъзпалителни свойства, но е опасно при поглъщане, така че внимавайте и го дръжте далеч от деца.

Мента

Изследване от 2010 г., макар и върху животни, установява, че ментовото масло има релаксиращ ефект върху гладката мускулатура, което помага да се намалят контракциите, които причиняват кашлица.
Според други изследвания маслото може също да помогне за лечение на тревожност и умствена умора, симптоми, които често се срещат при страдащите от алергии.
Счита се, че ментата е полезва за облекчаване на сезонни алергии.

Тамян

Тамянът е друго масло, което намалява възпалителната активност в организма. Беше доказано чрез проучване, че тамянът проявява противовъзпалителни ефекти при бронхит, който причинява възпаление на дихателните пътища и инфекции на синусите. Може да е от полза и за хора с астма и да ви помогне, ако страдате от сезонни алергии.

Лимон

В едно проучване беше установено, че спрей за нос на основата на лимон помага при лечението на целогодишен и сезонен алергичен ринит. Етеричното масло от лимон също може да инхибира бактериалната активност.

Имайте предвид обаче, че не се препоръчва прилагането на етерични масла на цитрусова основа върху кожата преди излагане на слънце. Тези масла могат да накарат кожата да стане по-чувствителна към слънчевата светлина, увеличавайки риска от вредни мехури или изгаряне.

За кои алергии да внимаваме през бременността

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X