Напишете дума/думи за търсене

При кои здравословни състояния помага дивият пелин

Дивият пелин (Artemisia vulgaris L.) е многогодишно растение от семейство Сложноцветни. Растението е родом от Северна Европа и Азия, но може да се намери и в много части на Северна Америка. Неговите червеникавокафяви стъбла имат листа с горчив вкус, цъфти с жълти или тъмно оранжеви цветя през лятото.

Стана доста популярно напоследък като стимулант за редовния цикъл и със способността си да предизвиква „осъзнати сънища“.

В исторически план дивият пелин е бил използван от римляните, за които се твърди, че са го засаждали край пътищата, за да могат маршируващите войници да го използват за облекчаване на болките в краката. Казвало се, че св. Йоан Кръстител е носил в пояса си див пелин.

Ползи за здравето

Много хора смятат дивия пелин за обикновен плевел. Това е така, защото растението се разпространява агресивно, като често заема големи площи в градината. То може да причини симптоми на алергия, които имитират тези, причинени от алергиите към амброзия. Затова, когато се установи, че расте в двора или градината на човек, дивият пелин често се унищожава. Но в други области на света ползите му са много по-оценени. Частите на растението, които растат над земята, и корените му се използват за производство на лекарства.

На дивия пелин се приписват много здравословни и други полезни свойства:

  • Насърчаване на редовните менструални цикли
  • Облекчаване на храносмилателни проблеми
  • Увеличаване на отделянето на урина (при задържане на течности)
  • Отблъскване на насекоми
  • Повишаване на енергията
  • Подпомагане здравето на черния дроб
  • Облекчаване на сърбеж (причинен от белези или изгаряния)
  • Против колики
  • Срещу диария, повръщане, запек и други стомашно-чревни състояния
  • В помощ при главоболие
  • Облекчава множество нервни състояния като безпокойство, хипохондрия, депресия, нервен срив
  • Действа добре при умора и проблеми със съня

В народната медицина дивият пелин е известен като абортивно средство, защото служи за предизвикване на менструалния цикъл. В същото време обаче той има кръвоспиращо и спазмолитично действие, така че се е ползвал и като задържащо средство.

Дивият пелин се ползва най-често при състояния на умора, стрес, проблеми със съня. Според някои проучвания притежава известно антитуморно действие.

Като външно антисептично средство водни извлеци от див пелин се използват при пиодермии, инфектирани наранявания на кожата и т.н.

Възможни странични ефекти

Няма достатъчно данни от медицински изследвания, за да се докаже или да се опровергае безопасността на дивия пелин, но той не се препоръчва за бременни и кърмачки, както и за за болни от язва. Всеки, който е алергичен към амброзия - което е от семейство Asteraceae - трябва да използва дивия пелин с повишено внимание поради съществуваща вероятност от алергична реакция към цветен прашец. Други растения от семейство Asteraceae са: стевията, марулята, цикорията, артишокът, репеят, бодилът, невенчетата и др. Ако имате алергия от някое от тях, внимавайте с тази билка също.

Халюциноген ли е дивият пелин

Той се счита за лека психоактивна билка (вещество, което насърчава ефекти като седация и еуфория), затова някои хора го приемат заради халюциногенните му ефекти.

Пелинът (Artemisia absinthium) е единственият вариант на Artemisia, който може да се използва за дестилиране на автентичен абсент. Също така често се използва за приготвяне на вермут.

Най-лечебните билки, които може да гледаме на балкона

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X