Напишете дума/думи за търсене

Аминокиселините, които намаляват фините линии и бръчки

Аминокиселините играят важна роля за поддържането на цялостното ни здраве, включително и на хубавата, сияйна кожа. Има много аминокиселини, но само 20 са наистина важни за добрата ни форма и могат да бъдат разделени на 2 вида: есенциални и неесенциални аминокиселини.

Есенциалните аминокиселини не се произвеждат от самия организъм. Ползите от тях получавате само от консумацията на определени храни или добавки. Неесенциалните аминокиселини се произвеждат от тялото ви и следователно не е от съществено значение да ги получавате от вашата диета или добавки.

Има 9 незаменими аминокиселини: хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин. Те се намират главно в продукти, които съдържат животински протеини (като морски дарове, говеждо, птиче месо, млечни продукти и яйца), но също и в зеленчуци като киноа и соеви продукти.

11-те неесенциални аминокиселини са: аланин, аргинин, аспарагин, аспарагинова киселина, цистеин, глутаминова киселина, глутамин, глицин, пролин, серин и тирозин. Някои от тези неесенциални аминокиселини се произвеждат само когато сме болни или стресирани.

Как аминокиселините влияят на кожата

Аминокиселините са незаменими за здравата и хубава кожа. Те са градивните елементи на пептидите и протеините и всяка аминокиселина изпълнява специфична функция в грижата за кожата. Някои видове се срещат естествено в кожата и работят заедно с аквапорините (системата за воден транспорт на тялото ви), за да пренасят влагата през кожата. Някои аминокиселини действат като антиоксидант, но повечето помагат на кожата ви да възпроизведе собствените си антиоксиданти. Изследванията показват, че синтетичните аминокиселини хидратират по-добре от аминокиселините, произхождащи от животински или растителен източник. Независимо дали се произвеждат вътрешно или се прилагат локално, аминокиселините помагат за укрепване на имунната система, поддържат хидратацията, еластичността и цялостния здрав вид на кожата. Те предпазват кожата от увреждане на свободните радикали и намаляват признаците на стареене. Ето защо е добре в ежедневната си рутина да включите продукт за грижа за кожата, който съдържа антиоксиданти.

Най-добрите аминокиселини за кожата

Всички есенциални и неесенциални аминокиселини играят роля за това да имаме красива кожа, но има някои, които предлагат допълнителни предимства:

Аргинин: помага за възстановяване на видимите увреждания на кожата.

Хистидин: успокоява кожата и има антиоксидантни свойства.

Метионин: предпазва кожата от вредни вещества.

Лизин: укрепва повърхността на кожата.

Пролин, левцин и глицин: намаляват фините линии и бръчките.

Аминокиселини и пептиди

Аминокиселините работят заедно с други полезни съставки, които също са част от „естествените овлажняващи фактори“ на кожата като глицериди, керамиди, хиалуронова киселина и пептиди. Те работят особено добре заедно с пептиди – потърсете продукт с тази комбинация, ако целта ви е хидратиране на кожата и намаляване на признаците на стареене.

Аминокиселините са универсални съставки, които са приятно допълнение към други активни съставки за грижа за кожата като антиоксиданти, растителни екстракти и омега мастни киселини. Когато се прилагат локално, аминокиселините помагат за подобряване на всички типове кожа и са подходящи за всички възрасти, особено ако искате да намалите признаците на стареене.

Новият хит в борбата с бръчките: охлювен муцин

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X