Напишете дума/думи за търсене

Учени доказаха ефикасността на бабина рецепта за сън с топло мляко

Според проверени във времето “бабини” съвети изпиването на чаша топло мляко преди лягане ще насърчи добрата нощна почивка.

Оказва се, че е точно така и магията се дължи на смес от млечни пептиди, наречена казеин триптичен хидролизат, която облекчава стреса и подобрява съня.

Някой ден тя може да се използва за естествени лекарства за сън, предава индийската информационна агенция ANI.

Свойствата на млякото за подобряване на съня обикновено се приписват на триптофана. Учени от Южнокитайския технологичен университет и Изследователския център за технологии за зелена обработка на храните и регулиране на храненетоте са открили и друга причина. Изводите им са публикувани в изданието на Американското химическо общество.

Екипът използва спектрометрия за идентифициране на биоактивни пептиди и проверява способността им да преминават кръвно-мозъчната бариера.

Когато най-обещаващите вещества са тествани при мишки, най-доброто (наречено YPVEPF) увеличава с 25% гризачите, които заспиват бързо (от 58 на 83%) - в рамките на 15 минути. Освен това в сравнение с контролната група в "млечната" нарастват с 400%, гризачите, които спят по-дълго.

 Според изследователите ефектите на пептида и точният му механизъм на действие заслужават допълнително изследване.

В допълнение те изтъкват, че при днешното глобално все по-недоспало общество е наложително науката да се търси упорито всякакви пътища за подобряване на съня.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X