Напишете дума/думи за търсене

Как да направим суперполезния захарен детокс

Най-важната причина, поради която се нуждаете от захарна детоксикация, е, че захарта е пристрастяващо вещество. Детоксикацията от сладко може потенциално да ви помогне да пренастроите мозъка си и да прекъснете пристрастяването.

В същото време не е нужно да сте пристрастени към захарта, за да имате нужда от почивка от нея. Ако смятате, че ядете твърде много рафинирани захари и искате почивка, извършването на захарен детокс e и за вас.

Първо, задайте времева рамка за това кога искате да се откажете от рафинираната захар и колко дълго искате да се въздържате. Планирайте за 7-10 дни и елиминирайте всички добавени, рафинирани, изкуствени или естествени захари.

Алтернатива е да предприемете постепенни стъпки за по-дълъг период, да речем 30 дни, за да намалите захарта във вашата диета.

Съвети за захарна детоксикация

След като сте поели ангажимента да не приемате захар, има няколко съвета, които ще ви помогнат да направите своята захарна детоксикация по-лесна и поносима.

1. Откажете се от всички подсладени напитки и пийте повече вода

Един от най-добрите начини да стартирате захарна детоксикация е да се откажете от навика си за газирани напитки и натурални сокове. Заменете ги с газирана вода, неподсладен билков чай и обикновена вода.

Имайте предвид, че диетичните газирани напитки не са непременно добра алтернатива на обикновените газирани напитки, тъй като учените смятат, че има някои рискове за здравето и при тях.

Вместо да консумирате тях, наблегнете на водата. Тя е от съществено значение по толкова много причини, но също така е свързана с нашата система за детоксикация.

Можете да направите водата по-интересна, като добавите резенчета лимон, резенчета краставица или парченца джинджифил.

2. Увеличете приема на здравословни мазнини

Друга страхотна стъпка, която трябва да предприемете във вашата захарна детоксикация, е да увеличите приема на здравословни мазнини. Тази промяна може да помогне за намаляване на апетита ви за сладки храни. Здравословните мазнини включват авокадо, неподсладени кокосови продукти, масло или гхи (освен ако нямате алергия към млечни продукти) и ядки и семена. Стремете се към 1-2 супени лъжици здравословни мазнини с всяко хранене.

3. Помислете за глутамин

Третият съвет, който да ви помогне с детоксикацията на захарта, е да помислите за прием на добавка с глутамин, особено в късния следобед, когато може да се появи желанието за захар. Глутаминът е аминокиселина, която се намира в протеина. Добавянето на глутамин може да помогне за борба с хипогликемията и за регулиране на кръвната захар.

4. Изберете пресни плодове

Заменете десертите с пресни плодове, за да подпомогнете детоксикацията си от сладкото. Ако вашият навик е да посягате към сладкиши след хранене, опитайте да се откажете от десертите, като ги замените с пресни плодове.

Те съдържат естествени захари, но също така и хранителни вещества и фибри, които помагат за забавяне на абсорбцията в кръвта. Плодовете могат да бъдат здравословна алтернатива на десерта, особено богатите на антиоксиданти плодове с ниско съдържание на захар като горски плодове.

Ако наистина се детоксикирате от захарта и искате да избегнете дори естествените захари по време на детоксикацията, тогава може да искате да ограничите плодовете за кратко. Повечето хора трябва да консумират поне 1-2 порции пресни плодове на ден като част от балансирана диета.

5. Яжте повече протеини

Уверете се, че ядете достатъчно протеин на закуска. Доказано е, че консумацията на достатъчно протеин по време на сутрешното хранене помага за загуба на тегло и ситост.

Това, което хапвате на закуска, също влияе върху това, което ще ядете през останалата част от деня. Ако прекъснете гладуването от нощта със захар и въглехидрати вместо с протеини или мазнини, ще се настроите на апетит към сладкото през целия ден.

6. Яжте повече сложни въглехидрати

Няма нужда напълно да намалявате или изключвате въглехидратите. Проблемът е, че рафинираните, прости въглехидрати като тестени изделия, хляб и захар могат да повишат и сринат кръвната ви захар.

От друга страна, нишестените зеленчуци като сладки картофи и тикви ви осигуряват богат на хранителни вещества източник на въглехидрати. Поръсването на печения сладък картоф с канела е страхотна идея и ви осигурява стабилна кръвна захар.

Така че избирайте сложни въглехидрати като сладки картофи и тиква, когато се детоксикирате от захарта. Не забравяйте да ядете и много зеленчуци.

7. Изберете здравословните закуски

Ако сте подготвени със здравословни закуски с ниско съдържание на захар, няма да е необходимо да посягате към пакетираните стоки и сладките лакомства. Наличието на здравословни закуски под ръка също ви помага, ако забележите, че по време на детоксикацията ви се надига глад.

Здравословните закуски включват:

  • твърдо сварени яйца,
  • кисело мляко или кокосово кисело мляко с боровинки,
  • крекери от бадемово брашно с масло,
  • пуешко или телешко месо,
  • пушена сьомга върху крекер без глутен,
  • маслини,
  • смутита, направени с протеин на прах

и много други...

8. Управлявайте стреса

Стресът може да ви накара да жадувате за сладки неща. Освен това той изчерпва важни хранителни вещества като магнезий и витамини от група В от тялото ви, а това е повод да се чувствате гладни.

Друг начин за управление на стреса по време на промяна на диетата е да правите леки упражнения. Стремете се към естествено, ежедневно движение като разходки навън или качване на стълбите вместо асансьора. Ако е подходящо за вас, няколко сесии във фитнес залата седмично могат да ви помогнат да премахнете токсините чрез изпотяване (сауната също е чудесна за това).

9. Спете достатъчно

Липсата на сън може да доведе до жажда за калорични храни, които най-често включват храни с високо съдържание на захар.

Една нощ лош или недостатъчен сън може да намали инсулиновата чувствителност на следващия ден. Това може да направи кръвната ви захар по-малко стабилна и да сте по-склонни да жадувате за сладко и въглехидрати.

10. Не пропускайте хранене

Ако се опитвате да се отървете от захарта, това не е най-доброто време за въвеждане на периодично гладуване. Вашето тяло ще премине през лек период на стрес, докато го пренастроите, за да спре да жадува за захар, а периодичното гладуване също може да бъде стрес за тялото.

Освен това, освен ако не гладувате целенасочено и безопасно, пропускането на хранене ще снижи нивото на кръвната ви захар и ще ви накара да жадувате за сладкиши и въглехидрати, за да я вдигнете отново.

Рецепта за тиквени мъфини

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X