Напишете дума/думи за търсене

6 ключа за затваряне на цикли и движение напред в живота

Целият ни живот е изграден от цикли. Те са процеси, които имат начало, развитие и край. Следователно животът се състои от много от тези процеси. Те ни придружават по пътя и ни правят такива, каквито сме. Понякога обаче не е лесно да ги оставим зад гърба си.

Въпреки че рядко го забелязваме, да се научим да затваряме цикли е от съществено значение. Ако не го направим, ще останем неподвижни, няма да може да постигнем напредък и често ще навлизаме в емоционален цикъл, който изобщо не е полезен.

Мислете за емоционалния цикъл като за влакче в увеселителен парк. Има нежно начало, след това преминава през много емоционално заредени възходи и падения и след това свършва. Понякога последното не се случва, така че оставаме с онези емоционални възходи и падения, когато цикълът вече е в миналото.

Всяко събитие в живота може да ви доведе до това плато: връзка, достигане на определена възраст, смърт на домашен любимец, загуба на любим човек, смяна на поколенията и много други. Ако не може да намерите начин да затворите циклите и да продължите напред в живота, следните съвети могат да ви помогнат.

1. Научете се да пускате
На никого не му е лесно да се сбогува с близките. Когато му дойде времето, важно е да се изправите пред ситуацията зряло и да се надявате, че нещата ще се оправят.

Първата стъпка в затварянето на циклите и напредването в живота е да се научите да се пускате. Задържането на цикъл често се случва, защото хората правят точно обратното. Това обикновено е така, защото много индивиди имат проблеми с привързаността и зависимостта.

Чувството на привързаност или зависимост от нещо е това, което ни кара да го оценим, когато се прави умерено. Ето защо развиваме привързаност към домашния любимец, към работата си, към нашите приятели, семейство или партньор. Но когато се практикува патологично, това води до спешна и нездравословна нужда от задоволяване на обекта на привързаност.

За да се научите да пускате, трябва да работите върху проблемите си с привързаността и зависимостта си, тъй като и двете са вериги, които ви пречат да напредвате. Оставянето на миналото в миналото е ключът към затварянето на циклите и напредването в живота. Това не означава да го забравите или да го промените, така че да омаловажите значението му. Състои се в разбирането, че това е бил етап от живота ви и че сега трябва да се отворите за друга фаза.

2. Поддържайте обективен баланс
Да вземем за пример една връзка, която е приключила. Обикновено тези, които не са склонни да приемат, че този цикъл е приключил, надценяват качеството на отношенията. Може дори да го идеализират.

Ето защо трябва да направите обективна оценка. Анализирайте добрите неща във връзката, лошите неща, какво ви е дала, какво ви е отнела, как сте се чувствали и какви положителни и отрицателни нюанси има фактът, че тя е приключила. В процеса имайте предвид, че нито един цикъл не е вечен – дори самият живот.

Не се страхувайте да се изправите лице в лице с миналото и да потърсите какво ще ви позволи да го преодолеете. Ще видите, че няма смисъл да плачете за нещо, което ви е направило щастливи (или нещастни), но е по-добре да приемете, че се е случило, и да продължите с високо вдигната глава.

3. Учете се от грешките си, за да продължите напред в живота
Обективният преглед на цикъла, към който сте се вкопчили, ще ви позволи да оцените по-добре действията си. По този начин ще може да откриете кои неща сте направили правилно и кои неща сте направили грешно.
Няма нищо лошо в допускането на грешки. Докато се учите от грешките си, самите грешки ще бъдат ваши учители.


4. Спомнете си всичко, което сте дали от себе си
Точно както ще откриете грешни нагласи, когато преминавате през цикъл, вие също ще се натъкнете на действия с голяма стойност, които ще ви накарат да се гордеете със себе си и с вашите постижения.

Това са спомените, които ще ви позволят да преодолеете трудностите. Откриването, че в някои моменти сте давали всичко от себе си, ще ви накара да оцените ситуацията от различна гледна точка.
Всичко има своите възходи и падения.

5. Гледайте напред и си поставете нова цел, за да продължите напред
Животът няма да спре и да ви чака.
Продължаването напред е нещо, което трябва да направите навреме. Въпреки това колкото по-рано го случите, толкова по-добре. Може да губите страхотни възможности, като се придържате към цикъл, който вече е приключил, както и да правите грешки, без дори да го осъзнавате.

Поставете си нова цел и продължете напред с нови проекти и нагласи.

6. Не позволявайте на миналото да ви влияе, за да продължите напред
Понякога спомените и навиците от миналия цикъл все още ще ви нахлуват в пространството. Това е нормално, тъй като ние сме емоционални същества и създания на навика.

Въпреки това, никога не трябва да позволявате на тези спомени и навици да обуславят настоящето ви. Те могат да ви попречат да се насладите и дори да причинят разочарование и провал по един или друг начин.
Прилагането на всяка от тези стъпки отнема време, както и огромна ангажираност и желание. Въпреки това, ако никога не решите да започнете, няма да може да завършите даден епизод от живота си. Първата стъпка ще бъде най-трудната от всички, но ползите от затварянето на циклите и напредването в живота си струват всяко усилие, което положите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X