Напишете дума/думи за търсене

Емоционален гастрит: симптоми, причини и лечение

Болестите на стомаха са склонни да са придружени от силен дискомфорт, а емоционалният гастрит е един от най-лошите.

Това състояние се дължи на възпаление на лигавицата, която покрива вътрешността на стомаха. Предизвиква всякакви симптоми и неудобни усещания. Основната разлика между този и други стомашни проблеми е, че не се причинява от бактерии, а от стрес и тревожност.

Какви са симптомите на емоционален гастрит?
Подобно на много други състояния, свързани със стомашната лигавица, емоционалният гастрит има различни симптоми, които са тясно свързани помежду си. Те могат да се появят в изолирана форма (при остър гастрит) или непрекъснато (при хроничен гастрит).

Стомашни болки

Най-яркият симптом на състоянието е стомашен дискомфорт. В периоди на силен стрес това може да бъде много тежко. Хората, които са засегнати от емоционален гастрит, го описват като подобен на болката, причинена от стомашни язви. Това не е изненада, тъй като и в двата случая източникът на проблема е възпалението в стомашната лигавица.

Усещане за ситост
Тези, които страдат от това стомашно заболяване, често казват, че апетитът им е значително намален. Заради това е обичайно пациентите да намалят количеството храна, което приемат на ден.

Усещане за тежест
Също така се описва като усещане, че храната остава в стомаха дълго време, истината е, че този симптом е свързан с лошо храносмилане.

Киселинност

Един от най-дразнещите симптоми на емоционален гастрит е усещането за киселинност в стомаха. Това е усещане за парене в храносмилателната ни система, което може да стане особено неприятно в моменти на пикови нива на стрес.

Гадене и оригване
Когато храната не се обработва адекватно, много хора, страдащи от емоционален гастрит, също отбелязват проблеми като оригване и често гадене.


Причини за състоянието

За разлика от много заболявания, засягащи стомашната мускулатура, които идват от бактериални инфекции, емоционалният гастрит се причинява единствено от емоционални проблеми. Ако пренебрегнем проблеми като тревожност, стрес и разочарование, те могат да станат хронични и да предизвикат това стомашно състояние като вторичен ефект.

Точно както повечето заболявания, свързани с възпаление на стомаха, ние можем да намалим симптомите на гастрит, като използваме подходящите за това лекарства.

Но тъй като основната причина за този вид гастрит е стресът, единственият начин да го излекувате напълно е да се научите да се справяте с негативните емоции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X