Напишете дума/думи за търсене

Теорията за черния лебед на Насим Талеб

За съжаление, със събития като терористичните атаки през 2011 г. и Първата световна война светът преживя множество хаотични събития от Черния лебед. Знаете ли, че ливанският учен и писател Насим Талеб е предсказал тези събития в своята теория за черния лебед? Прочетете, за да научите повече.

Пандемията. Брекзит. Социалната криза в Съединените щати. Терористични атаки. Влиянието на технологиите в живота ни. Теорията за черния лебед на Насим Талеб дефинира много от тези явления, които без съмнение са нарушили нашия личен, психологически, икономически и политически баланс. Много хора са съгласни, че живеем в период, който е повече от адекватно представен от тази теория.

Несъмнено живеем в непредвидими времена. Изживяваме непрекъснати кризи, но сякаш никога не сме подготвени за тях. Те смущават, изненадват и ни карат да загубим равновесие.
Ако има нещо, към което ние, хората, сме склонни да се придържаме, това е стабилността. Мозъкът ни не понася особено добре промените, несигурността и неочаквани събития. Вероятно затова сме склонни да навлизаме в рутина и приемаме за даденост, че днешната стабилност ще продължи и утре. Не оставяме място за хаос, възможност за бедствие или промяна на 180°.

Въпреки това фигури като Насим Талеб ни насърчават да осъзнаем това. Той заявява, че трябва да имаме предвид, че неочакваното винаги е зад ъгъла и че трябва да сме подготвени за него.

Теорията за черния лебед на Насим Талеб
Когато чуете термина черен лебед, може да си помислите за психотрилъра от 2010 г. с участието на Натали Портман със същото име. Въпреки това всеки експерт по икономически рискове е много наясно с тази метафора в ежедневието.

Ливанският есеист Насим Талеб за първи път въвежда теорията за черния лебед в книгата си „Черният лебед: въздействието на крайно невероятното“ през 2008 г. Неговата теория е проста. Това се отнася до факта, че светът е силно засегнат от редки събития, които е трудно да се предвидят. Предложението му е насочено към света на пазарите и икономическите инвестиции.

Въпреки това след публикуването на неговата творба, много области започнаха да интегрират неговата теория. Това е така, защото не може да се отрече, че ежедневието е белязано от онези събития, които се случват неочаквано. Събития, които ни изблъскват настрани, разклащат земята под краката ни и за които невинаги имаме ресурсите да се справим.

Ето компонентите на теорията за черния лебед на Насим Талеб.


Това са събития с ниска вероятност за възникване
Разбира се, много от нещата, които се случват, са възможни. Въпреки това почти никой не ги предвижда. Поради тази причина те не се смятат за вероятни да се появят, още по-малко веднага. Насим Талеб формулира тази теория въз основа на опит, който изследователите от седемнадесети век се сблъскват, когато пристигат в Австралия.

Дотогава се предполага, че всички лебеди са бели. Но след като стигнали до Австралия, те открили съществуването на черни лебеди. Сега всички знаем, че има черни лебеди, въпреки това приемаме за даденост, че никога няма да ги видим. Същото се случва и с несгоди, кризи и бедствия. Знаем, че могат да се случат, но не ги очакваме нито утре, нито вдругиден.

Те имат голямо влияние
Когато се появи „черен лебед”, всичко се променя. Появата му разтърсва почти всеки сценарий: социалния, икономическия, политическия и дори културния. Всъщност променя всичко. Вълните от неговото въздействие достигат почти всяка област от нашата реалност. Освен това има тенденция да ни хваща неочаквано, когато нямаме ресурси или стратегии за справяне с него на наше разположение.

Предсказуемост наобратно
Факт е, че след като кризата е настъпила, никога не липсват експертни и не толкова експертни мнения от хора, които очевидно са го „видели”. Още по-лошо, те ще твърдят, че бедствието е могло да бъде избегнато.

В сложни времена черните лебеди винаги са там
Епидемиолозите предупреждават за появата на нови пандемии от много години. Поради тази причина научната общност не преживява настоящата ситуация с COVID-19 според теорията за черния лебед. Същото се случва със събития като Брекзит, нарастването на тероризма или начина, по който технологиите променят живота ни.

Вярно е, че има някои събития, които се случват напълно неочаквано. Събития, които изглежда нямат нулева вероятност да се случат. Въпреки това има известна динамика и реалности, които ни оставят улики на ежедневна база, които показват вероятността подобни събития да се случат в действителност.

Следователно, въпреки че е вярно, че много от нещата, които се случиха в последно време, не могат да бъдат избегнати, трябва да сме готови да се справим с тях.

Поради тази причина трябва да се подготвим психически и да
приемем, че светът е непредсказуем. Това ще ни позволи да се справим малко по-добре с трудностите. Това е механизъм, който всички може да разработим, това е способност, която несъмнено ще ни позволи да се движим много по-успешно през тази конкретна ера. Епоха, в която черните лебеди имат злощастната тенденция да се появяват все повече.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X