Напишете дума/думи за търсене

Петте функции на хумора. Коя е най-добрата?

Хуморът играе важна роля във всички видове взаимоотношения. В новата връзка той може да бъде ефективен инструмент за свързване и за преодоляване на всяка неловкост или неудобство. В установените отношения може да поддържа вълнението и да помага за пускане не горчилката от минали конфликти, разногласия и малки проблеми, които могат да се натрупват с течение на времето.

Споделянето на радостта от хумора създава усещане за интимност и връзка между хората. Когато двама души се смеят заедно, това създава положителна връзка между тях. Този съюз действа като буфер срещу стреса, разногласията, разочарованията и негативните петна, които често се натрупват в едни отношения.

„Добре развитото чувство за хумор е прът, който добавя баланс към крачката ви, докато вървите по опънатото въже на живота.”
-Уилям Артър Уорд –


Социалната сила на хумора
Хуморът може да ви помогне да създадете по-силна връзка с другите. Всъщност здравето и щастието зависят до голяма степен от качеството на взаимоотношенията, а смехът сближава хората.

Хуморът също така служи за изглаждане на различията и разсейване на напрежението. Използването му често помага за справяне дори с най-чувствителните проблеми. Една уместна и навременна шега може да помогне за облекчаване на напрегната ситуация и да помогне за разрешаване на разногласия и дребни конфликти.

От друга страна, може да помогне за преодоляване на проблемите и пречките и да постави нещата в перспектива. Повечето ситуации не са толкова мрачни, ако ги погледнете с чувство за хумор. Помага ви да преосмислите проблемите, които иначе биха изглеждали доста непосилни.

Трябва да се отбележи, че хуморът ви помага да бъдете по-креативни. Зарежда вашите мисли и може да ви вдъхнови да използвате творчески решения за решаване на проблеми с другите.

Функциите на хумора

1. Предпазен клапан за социални табута
Хуморът предоставя изход за изразяване на мнение по теми, които често са табута, особено по въпроси, свързани със секса и насилието.

2. Социална критика
Сатирата е форма на хумор, в която социалните и политическите институции са осмивани и хуманизирани. Това може просто да бъде средство за освобождаване на напрежението и по този начин да се поддържа статуквото или може да доведе до промяна в системата.

3. Консолидиране на членството в група
Когато се смеете на шегите на другите, вие утвърждавате общи ценности или предразсъдъци, споделяте отношението си към нещо или потвърждавате враждебността. Всъщност признанието, че другите хора мислят по същия начин като вас и фактът, че може да споделяте проблемите и преживяванията си, е важен източник на хумористично удоволствие.

От друга страна, хуморът може да бъде обиден.

4. Защита срещу страх и безпокойство
Като се смеете на нещата, които ви плашат, вие чувствате, че ги държите под контрол и ги възприемате като по-малко заплашителни. В този смисъл черният хумор или шегите за бедствия функционират като защитен механизъм.

5. Интелектуална игра
Хуморът също може да бъде предимно интелектуален. Дава ви моментна свобода от тиранията на логическата мисъл. Позволява ви да избягате от границите на реалността и да се насладите на способността си за оригиналност и креативност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X