Напишете дума/думи за търсене

Как имунната система лекува вирусни инфекции

Познаването на това как имунната система лекува вирусни инфекции е от изключително значение в процеса на установяване на антивирусна терапия. Имайте предвид, че вирусите не са бактерии и следователно антибиотиците нямат ефект върху тях.
Лабораториите са постигнали голям напредък в създаването на антивирусни и антиретровирусни средства за борба с частици като вируса на хепатит С или вируса на човешкия имунодефицит. Те дори успяха да намалят вирусния товар, за да стабилизират пациентите.

Въпреки това има по-голям проблем при хроничните вирусни инфекции, който е припокриването на заболявания. Много хора, заразени с вируси, са суперинфектирани от бактерии или гъбички. Такъв е случаят с настоящия коронавирус, към който може да се добави и бактериална пневмония.

Някои изследвания комбинират инфекции, за да разкрият интимните механизми на борбата на имунната система срещу вирусните инфекции. Такъв е случаят със скорошно изследване, публикувано преди няколко месеца в Journal PLOS Pathogens от автори, свързани с Университета в Бирмингам, Института Пирбрайт и Университетския колеж в Лондон. Изследването е ръководено от професор Робин Мей.

За проучването изследователите анализирали заразени с вирус бели кръвни клетки, които са били изложени на конкретна гъбичка: Cryptococcus neoformans. Това е опортюнистична гъбичка, което означава, че се установява при хора със слаба имунна система.
Сравнението между това, което се случва в лаборатория, и това, което се случва в реалния живот, е изключително важно. Болести като синдрома на придобита имунна недостатъчност (СПИН) причиняват изчерпване на защитните сили. Това не причинява смърт само по себе си, а последвалите суперинфекции.

Опортюнистични гъби се възползват от слабата имунна система на гостоприемника, за да се установят и да се размножават. В крайна сметка усложнения и дори смърт могат да възникнат в резултат на пневмония или гъбичен сепсис, а не от първоначалния вирус.

Какво е открито в това изследване?
Първото предположение на проучването е, че има два процеса, чрез които имунната система лекува вирусни и гъбични инфекции. В случай на вируси, белите кръвни клетки поглъщат частиците по механизъм, наречен фагоцитоза.

Въпреки че фагоцитозата е основният процес, който протича при гъбичките, понякога се случва обратното – експулсират се белите кръвни клетки на инфекциозния агент. Това се нарича „вомоцитоза“ и въпреки че не е най-често срещаният резултат, това е оста на откритието.

Докато учените наблюдавали под микроскоп как белите кръвни клетки се справят с две инфекции едновременно, било очевидно, че вомоцитозата ще се ускори значително след вмъкване на вирус в уравнението. Това означава, че белите кръвни клетки изхвърлят гъбичките по-бързо от вътрешността си, ако трябва да се борят срещу вирус.

Предположението на изследователския екип е, че имунната система ускорява процеса на изгонване, за да може да се пребори с втори нападател. Не знаем дали това е по-ефективно или не. Изглежда обаче, че има някакъв вид вътрешно разузнаване, което решава къде да се концентрират усилията в битката.
Белите кръвни клетки са отговорни за борбата с вирусите, бактериите и гъбичките, които влизат в тялото.


Какви са ползите от това откритие?
Изследването хвърля светлина върху спорен и опасен въпрос за пациенти с хронично слаба имунна система. Например, ако знаем как имунната система лекува вирусни инфекции, особено когато говорим за опортюнистичен вирус, може по-добре да помогнем на пациентите със СПИН.

Намерението на това изследване е да се стигне до протокол за лечение на опортюнистични инфекции, който подобрява преживяемостта на пациенти със слаба имунна система. Да не забравяме, че тези пациенти умират поради инфекциозен агент, който се вмъква в отслабен организъм и е невъзможен за лечение.

Ако в допълнение към противогъбични, антибактериални и антивирусни средства имаше лечения, които стимулират имунната система, бихме могли да подобрим ефективността на белите кръвни клетки. Това не е маловажен проблем, като се има предвид, че 200 000 души умират от това всяка година.

Въпреки това е добре да се запитаме дали това бързо изхвърляне на гъбичките от имунната система не ги освобождава, за да увреди допълнително органите. Ами ако в действителност ускорението е неефективност на защитния механизъм, а не естествена интелигентност? Повече изследвания ще изяснят този въпрос.

Имунната система не лекува само вирусни инфекции
В ежедневието ни, поради наличието на коронавирус, е важно да запомним, че вирусните инфекции не са единствените заплахи. Въпреки че SARS-CoV-2 привлича все още цялото внимание, бактериалната пневмония, грипният грип и гъбичните инфекции продължават да напомнят за себе си. По този начин здравата имунна система е нашият ключ към живот с по-малко инфекции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X