Напишете дума/думи за търсене

Цената на оптимизма и ползите от песимизма

Колко пъти сте чували, че положителното отношение е ключът към решаването на вашите проблеми? Напоследък набира скорост идеята, че да бъдеш оптимист, е максима за всеки, че трябва да работим и да култивираме тази добродетел, за да се чувстваме добре със себе си, с другите и с живота. Въпреки че това е вярно до известна степен, не е толкова просто, колкото изглежда. В някои ситуации цената на оптимизма и ползите от песимизма са доказани.

Трябва да разглеждаме тези два термина не като категории, а като крайности на един континуум. С две думи, не трябва да приемаме човек нито като оптимист, нито като песимист, по груб начин и без нюанси, а като че ли се намира в определена точка от спектъра.

Цената на оптимизма
Оптимизмът започва да придобива значение, воден от положителната психология, в края на ХХ век. Мартин Селигман и други автори определят оптимизма като една от основните силни страни на характера. Те твърдят, че това е качество, което, ако се култивира, ни доближава до щастието, здравето и благополучието.

Оттогава различни проучвания идентифицират ползите от оптимизма. Те предполагат, че той е свързан с по-добро психологическо функциониране и по-положително възприемане на здравето и благополучието.

Оптимизмът отразява жизненоважно отношение, което, въпреки че по правило е изключително адаптивно, при определени обстоятелства може да бъде един от източниците на страданието.

Докато отново при конкретни ситуации песимизмът може да ни осигури определени ползи, докато оптимистичното отношение води до известен недостатък.

Здравни разходи
Чували ли сте за отбранителен песимизъм? Това е позицията, която заемате, когато имате ниски очаквания и склонност да разглеждате под лупа всичко, което може да се обърка в бъдеще. Това ви осигурява известно чувство за сигурност, въпреки че може да ви потопи в непрекъснат дискомфорт. Тази когнитивна стратегия обаче ви кара да сте наясно с рисковете и следователно се опитвате да ги предотвратите.

Що се отнася до здравето, песимистичният индивид би бил по-склонен да възприеме добри навици и да избягва вредни поведения, тъй като е наясно, че може да възникнат негативни последици.

Проучване, публикувано в Psychology and Aging, заявява, че песимизмът увеличава вероятността да живеете по-дълго и в по-добро здраве. От друга страна, прекаленият оптимизъм носи повишен риск от увреждане и смъртност.

Разочарование
Оптимизмът може да ви накара да се чувствате добре, докато чакате вятърът отново да задуха в правилната посока. Но след като това се случи, може да се почувствате разочаровани. Това става заради вариации, които всъщност не са съобразени с това, което очаквате.

Тази идея беше доказана в проучване, което оценява как очакваните оценки на студентите на изпит влияят върху начина, по който се чувстват, след като са получили обратната връзка или крайната оценка. Изследването показва, че групата, която очаква по-високи резултати на изпитите си, се е почувствала по-зле, след като научава за оценките си (в сравнение с тези, които били по-песимистично настроени). Още повече, че са били наясно, че това ще се случи.

Изглежда, че някои хора избират песимизма като стратегия, за да избегнат разочарованието от негативната реалност, и да получат, ако е приложимо, облекчението от неочакван положителен резултат.


Неудовлетвореност в отношенията
Цената на оптимизма и ползите от песимизма също са изследвани в областта на личните взаимоотношения. Очакването на най-доброто от вашия партньор и връзка може да бъде положително и градивно. Все пак зависи от конкретния случай.

При определени обстоятелства наличието на наистина оптимистични очаквания може да доведе до емоционален дискомфорт и неудовлетвореност от връзката. Когато възникнат дискусии, конфликти и несъответствия, те се сблъскват с идеалната версия, която индивидът има в предвид, генерирайки изключително негативни чувства.

Освен това оптимизмът може да попречи да се вземат подходящи мерки, когато възникнат конфликти, тъй като сме склонни да очакваме всичко да се разреши благоприятно.

Това са само няколко примера за това как оптимизмът има цена. Това обаче не означава, че трябва да се отдадете на песимизъм, за да избегнете разочарованието. Всъщност подобна настройка може да ви потопи в безпокойство, депресия и апатия.

Ключът е в намирането на баланс между двете крайности, опитвайки се да поддържате положително отношение, но да бъдете реалисти. Това ще ви осигури основната мотивация да работите за постигане на целите си. Освен това в случай на отрицателни резултати, това ще им попречи да бъдат твърде болезнени за вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X