Напишете дума/думи за търсене

Връзката между невротизма и хипохондрията

„Постоянно се чувствам зле“. „Не мога да спра да се тревожа“. „Когато някой ми каже нещо негативно, това наистина ме засяга“. Тези фрази характеризират хора, които имат висок резултат, свързан с невротизъм или негативна афективност. Невротизмът е личностна променлива, която се свързва с хипохондрия.
Невротизмът действа като трамплин или усилвател, който при определени обстоятелства увеличава риска от страдание от хипохондрия.

Хипохондрията е разстройство, което се „простира“ между обсесивни клинични единици като обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), и такива, свързани с тревожност, като генерализирано тревожно разстройство.

Тези хора проявяват силна нервност, страх и загриженост относно възможността да страдат от определено медицинско състояние. Те се страхуват, че това състояние може да причини сериозно нараняване или смърт.

Хипохондрията е свързана с пристрастия или грешки в данните, които пациентите възприемат и интерпретират за телата си. С други думи, те възприемат погрешно информацията за собственото си здраве. Следователно те изпитват изключително високи нива на дискомфорт. Това оказва влияние върху важни сфери от живота им.

"Който се страхува, всичко шумоли."
Софокъл

Връзката между невротизма и хипохондрията
Научните доказателства, свързващи невротизма или негативната афективност с хипохондрията, са ясни.

• По-високото ниво на невротизъм е свързано с погрешното възприемане на телесните симптоми.
• Високото ниво на невротизъм благоприятства преживните мисловни процеси пред факта на страдание от медицинско състояние.
• Високите резултати в тази променлива карат страдащите често да се чувстват зле. По-конкретно, те могат да развият симптоми на депресия и тревожност. Това може да влоши погрешните им възприятия за възможността да страдат от заболяване.

С две думи, текущите данни подкрепят съществуването на връзка между двата фактора. Невротизмът е идеална почва за хипохондрия. Това е фактор, който посредничи между възприемането на симптомите в тялото на страдащия, оценката му за него като негативна и показателна за заболяване и неговите отрицателни реакции към тях. Например дискомфорт, безпокойство и тревожност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X