Напишете дума/думи за търсене

Чувствате се заседнали? 7 съвета за слизане от „колелото на хамстера“

Работната рутина, консуматорството и страхът от поемане на рискове за личните желания могат да доведат до стагнация, известна като „колелото на хамстера“. Това е състояние, при което животът протича без много вълнение, докато мотивацията изчезва.

Терминът е метафора, която представлява колелата, по които хамстерите тичат, без да стигат никъде и без да могат да слязат от тях. Пренасяйки го в различни ситуации от съвременния човешки живот, това е чувство, което може да се прояви в непродуктивна рутина на работа, застояла любовна връзка, липса на личностно развитие и прочее.

Работните навици са много често срещан начин малко по малко да влезете в „колелото на хамстера“.

Разпознаването на емоционалното състояние и пречките, които ни държат в „колелото на хамстера“ е важна стъпка, за да започнем промяната. Тя не е необходимо да е рязка, понякога е достатъчно да се генерират нови навици или пространства за размисъл и самопознание.

Ето седем съвета за излизане от непродуктивната рутина.

1. Намалете скоростта
Настоящият ритъм на живот води до постоянно търсене на производителност. Ясно е, че имате нужда от пари, за да живеете, но те са безполезни, ако жертвате психическото си здраве. Създаването на моменти на релаксация и свободно време ще ви помогнат да забавите темпото и след това да се върнете презаредени.

2. Бъдете креативни
Едно от най-добрите действия за разсейване и свързване със себе си е извършването на дейности, свързани с творчеството. Писането, рисуването или занимания „направи си сам“ стимулират въображението.

3. Свържете се със стари приятели или потърсете нови връзки
Много хора се фокусират върху повтарящи се рутини, които ги отдалечават от социалните взаимодействия. Особено тези, които работят сами. Затова е препоръчително да се свържете отново с индивиди, от които сте се дистанцирал и да потърсите нови връзки извън социалните мрежи.

4. Променете работното си ежедневие
Много е вероятно „колелото на хамстера“ да е работа, която не е изоставена поради различни страхове. Това е сложен случай, в който обикновено чакате подходящия момент за смяна на работното място, който никога не идва.
Вместо това съберете смелост и дерзайте. Винаги ще има рискове и несигурност: когато ситуацията е несъстоятелна, трябва да вземете инерция и да се изправите пред решението.

5. Спестете пари
Един от основните страхове за промяна на работното ежедневие е свързан с икономиката. Има различни стратегии, така че решението да не се прибързва и да бъде подкрепено например с допълнителен доход, генериран от друга дейност.
Това насърчава и самочувствието. От друга страна, помислете кои разходи са ненужни и ги отложете за известно време.

6. Изправете се пред неуспехите
Когато предприемате рисковани действия, винаги могат да възникнат неуспехи. От съществено значение е да се изправите срещу тях и да не се обръщате назад, което би означавало връщане към „колелото на хамстера“.

7. Имайте ясни цели
Колкото по-видими са целите, толкова по-убедителен ще бъде пътят към промяната на навиците. Поставете си краткосрочни и средносрочни цели, като се доверите на собствените си способности за постигането им.

Как да разберете дали сте на „колелото на хамстера“?
За да го идентифицирате, е важно да направите вътрешен размисъл върху ежедневната си дейност и да си зададете някои ключови въпроси.
• Усещане за застой в личностното развитие.
• Имате автоматична и не особено вълнуваща работа.
• Имате лична връзка, която не излиза от трудностите.
• Искате да промените нещо, но не го правите поради страх от финансови нужди.

Освен това е важно да се запитате дали извършвате дейностите, които искате, дали имате ясни цели или чувствате демотивация и липса на желание.

Вярно е, че големите промени не са лесни. Всеки аспект от живота, който преминава през „колелото на хамстера“, изисква смелост и излагане на определени рискове, за да бъде трансформиран. Въпреки това, след като сте идентифицирали собственото си колело, с течение на времето става все по-трудно да слезете от него.

Затова си струва да се запитате в края на деня дали сте готови да промените гледната си точка, за да излезете от тази застояла ситуация. Ако от страх не смеете да направите дълбоки трансформации, тогава започнете с постепенни и планирани промени. Изправянето пред неуспехите и определянето на постижими цели е от основно значение за излизане от колелото на хамстера.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X