Напишете дума/думи за търсене

Какво представляват псевдозърнените култури и какви са техните ползи?

Псевдозърнените култури са храни, които подобряват качеството на хранителния режим благодарение на съдържанието на протеини, въглехидрати, здравословни мазнини, витамини и минерали.
Псевдожитните растения се отглеждат от години. Това зърно всъщност е цветно семе, докато типичните житни и зърнени култури са плодът на растението.
Въпреки тази разлика тяхната класификация на хранително ниво е в същата група като типичните зърнени храни. Техните проценти могат да варират малко, но съдържанието на макронутриенти (въглехидрати, протеини и липиди) е сходно.

Разновидности на псевдозърнени култури

Елда (Fagopyrum esculentum): идва от Централна Азия и се предлага в любопитна форма на пирамида или малък триъгълник. Богата е на минерали, които тялото усвоява лесно. Осигурява рутин - мощен антиоксидант, който защитава целостта на кръвоносните съдове и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Киноа (Chenopodium quinoa Willd): това е растение от Андите, което се адаптира много добре към различни климатични условия и типове почви. Хранителният му състав е много богат и привлече вниманието на научната общност. СЗО нарече 2013 г. Международната година на киноата.
Амарант (Amaranthus cruentus L): Амарантът със сигурност е най-малко известният от трите. С произход от Централна и Южна Америка, той има най-интензивен вкус. Много хора предпочитат да започнат да го смесват с ориз или просо, за да свикнат малко по малко.

Ползите от псевдозърнените храни
Те осигуряват протеини, въглехидрати, здравословни липиди, фибри, витамини и минерали. Благодарение на това предоставят и някои предимства и важни ползи за здравето.

В рамките на една балансирана, разнообразна и достатъчна диета може да въвеждате псевдозърнени храни редовно, въпреки че не е необходимо да преминавате към тяхното хранене изключително, особено ако не са в обичайната ви диета, защото тогава консумацията ви престава да бъде устойчива.

Подходящи при целиакия
Киноата, елдата и амарантът не съдържат глутен. Те са добра алтернатива на ориза и просото, както за подобряване на разнообразието на безглутеновата диета, така и за приготвяне на паста или хляб. Освен това те са лесни за храносмилане и дори могат да бъдат от полза за много хора, които нямат целиакия, но не са любители на глутена.

Добър вариант за вегани
Както амарантът, така и киноата са отличен източник на растителни протеини, тъй като осигуряват всички незаменими аминокиселини в подходящи количества. Това не важи за елдата, но може да я допълваме със семена, бобови растения или ядки през целия ден.

Хранителни и енергийни
Храните, богати на въглехидрати, са отличен източник на енергия. Поради тази причина те са от съществено значение за хора, които издържат на голямо физическо натоварване, като спортистите. Те също могат да помогнат в интелектуалното представяне, както и на хора, които се възстановяват след заболяване, опитвайки се да възвърнат физическото си състояние.

Източник на микроелементи
Може да ги намерим почти всички псевдозърнени култури в цялата им форма. Те допринасят за доброто ни цялостно здраве, тъй като съдържат фибри, витамини и минерали. Също така техният гликемичен индекс е нисък, което избягва високи скокове на глюкоза, след като ги изядете.

Съдържат фитохимикали
Псевдозърнените култури привлякоха вниманието на учените, защото са много богати на фитонутриенти . Те имат противовъзпалително и антиоксидантно действие . Заключението на някои проучвания е следното:
„Те могат да допринесат за намаляване на риска от оксидативен стрес, свързан с някои заболявания като рак, затлъстяване, сърдечносъдови проблеми или диабет“.

Как може да консумирате псевдозърнени култури?
Псевдозърнените храни имат много гъвкавост в кухнята, точно като зърнените култури и зърнените храни. В днешно време става все по-лесно да ги намерите не само в целия им вид, но и изсушени, в тестени изделия, брашно или накиснати във вода. Освен това брашното е чудесно за приготвяне на хляб и безглутенова паста.

Приготвянето им е много подобно на приготвянето на ориз, овес или ечемичено зърно. Преди да ги сготвите, ги измийте с малко вода. След това ги сварете с двойно количество вода. След 20 или 25 минути ще са готови. Дори не е нужно да ги накисвате първо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X