Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем кой от 4-те вида депресия имаме

Депресията е по-сложна от простото чувство на тъга.
За съжаление, причините за нея могат да бъдат трудни за установяване.
Депресията е различна от грипа, където определен вирус е причината за неговата поява. Има много фактори, които изглежда допринасят за нейните симптоми.
Много хора имат генетична предразположеност към депресия, но дори това само по себе си не означава непременно, че даден индивид ще изпадне в депресия. Други фактори също влизат в действие, такива са травма и текущи ситуации.

Ето 4-те вида депресия и как да разберете дали страдате от някой от тях.

1. Генетично базирана депресия
Няколко химикала в мозъка регулират настроението и емоциите. Известни като невротрансмитери, тези химикали включват серотонин, допамин и норепинефрин. Някои хора имат по-ниски нива на тези химикали.

Когато са биологични или генетични, симптомите на депресия са резултат от изчерпани нива на невротрансмитери. Човек, който е генетично предразположен към депресия, може да изпита бърза низходяща спирала, когато нещо предизвика лошо настроение. Когато нивата на невротрансмитери спадат, поведението и мисловните модели са засегнати.

Може да се случи и обратното - депресивното поведение и негативните мисли могат да понижат нивата на невротрансмитерите. По този начин депресията може да промени мозъчната химия и да се превърне в биологично състояние с течение на времето, ако не се лекува.

2. Депресия на развитието
Някои случаи на депресия се предизвикват от травматични ранни преживявания като малтретиране, изоставяне или пренебрегване в детството.
Теорията зад депресията на развитието е, че тя е причинена от несигурно възпитание, което не е позволило на човек да израсне и да се превърне в щастлив и уверен възрастен индивид.

Резултатът от тази детска травма може да бъде чувство на тъга и загуба в зряла възраст. Хората с депресия в развитието може да са несигурни и да се чувстват безполезни. Те също могат да имат затруднения да постигнат това, което искат да постигнат в живота, или дори да си поставят цели на първо място.

3. Ситуационна депресия
Ситуации като смъртта на любим човек, загубата на работа или животозастрашаваща болест също могат да причинят или да допринесат за депресия.
Докато всеки човек се чувства потиснат, когато се случат лоши неща, ситуационната депресия може да се превърне в пълна клинична депресия в определени случаи.

Да предположим, че човек е биологично предразположен към депресия или няма адекватна подкрепа или умения за справяне. В този случай той може да не успее да се възстанови от стресова ситуация и вместо това да изпадне в клинична депресия.

4. Голяма депресия
Този термин се използва за описание на тежък и изтощителен случай на депресия. Голямата депресия или голямото депресивно разстройство значително засяга способността на човек да функционира и почти винаги изисква професионална медицинска намеса.

Най-вероятно биологията е поне отчасти причината за голяма депресия, въпреки че състоянието може да бъде предизвикано от нещо друго - като травма или загуба.
Действителната причина за депресията невинаги е очевидна, докато не бъде лекувана.

Често лечение на депресия, което работи за един човек, може да не работи за друг и това е така, защото всеки случай на депресия има уникален набор от причини.
Ако лекарството работи, депресията има биологичен компонент. Ако консултирането работи, може да има поведенческа причина или проблем с моделите на мислене. Ако промяната в диетата помогне, някои аспекти на депресията може да са причинени от хранителен дефицит. Ако намирането на по-добра работа след уволнение променя депресията, причината за депресията най-вероятно е ситуационна.

В крайна сметка да знаете какво причинява депресията може да не е толкова важно, колкото да знаете как да я лекувате. След като знаете как да лекувате конкретен тип депресия, може да създадете целеви план, който работи във вашия уникален случай.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X