Напишете дума/думи за търсене

Как да използваме безпокойството в наша полза?

Не е лесно да се направи разлика между здравословна и нездравословна тревожност. Малко емоции предизвикват повече объркване на дефинициите от безпокойството. Малцина от нас не са изпитвали тази нормална човешка емоция, толкова повсеместно е нейното преживяване. Но тревожността също е клас психопатология, водеща до повече от 25 диагнози, които обхващат почти 100 страници в Диагностичния и статистически наръчник (DSM5) - инструмента за диагностично измерване на психологически разстройства.

И така здравословна или нездравословна е тревожността? Подобно на толкова много изградени дихотомии, отговорът на този е: зависи. Безпокойството може да бъде както здравословно, така и нездравословно. И разграничаването до голяма степен зависи от това как ви въздейства, какво мислите за него и какво правите с него. Най-добрият начин да се справите с безпокойството е като го измерите в тези 3 променливи, за да ви помогне да определите кога тревожността е здравословна и кога не.

1. Как ви влияе безпокойството?
Количеството и тежестта на тревожността определят дали тя е здравословна или не. Твърде много безпокойство обикновено е нездравословно, докато известно безпокойство може да бъде полезно и дори здравословно. Но оценката на здравословното състояние на тревожността има повече общо с нейното въздействие върху живота ви, отколкото с нейната тежест. Всъщност DSM5 използва праг, а не модел на тежест, за да определи патологията: когато симптомите започнат да причиняват увреждане на живота и функционирането ви, симптомите се считат за нарушени.

Въздействието, а не тежестта, е важен ключ за оценка на ролята на безпокойството в живота ви.

2. Как разбирате тревожността?
В днешно време науката предполага, че отрицателното въздействие на симптомите се определя значително от начина, по който мислим за него. Биологично съгласувана със стреса, науката за безпокойството много често се припокрива с науката за стреса, особено при проучвания върху животни. Забележително скорошно проучване на въздействието на стреса върху здравето показа, че количеството му има по-малко значение от това как го възприемате и какво правите с него.

Тези данни предполагат важни последици за тревожността: как мислим за нея и какво правим с нея може да има повече значение от това какво количество изпитваме от нея. Ако смятате, че тревожността ви е нездравословна, вероятно е така. И не само защото сте супер самоосъзнати като индивиди , но защото страхът ви от това я прави такава.

Страхът от нашето безпокойство има тенденция да го ескалира, докато положителното мислене за безпокойството може да го направи полезно. С това, което знаем за тревожността, не е претенциозно да се каже, че начинът, по който мислим за нея, може да определи дали е здравословна или не.

3. Как използвате безпокойството си?
Това е може би най-важната част - използването. Как използвате безпокойството си и какво правите с него? Тревожността може да ви предупреждава за нещата, които ви интересуват, и да подхранва мотивацията ви да действате или да ви предупреждава за страхове извън вашия контрол, които подхранват размишленията, оттеглянето и възникването на повече страх. Разликата между тези два вида тревожност се крие в начина, по който мислите за нея и в крайна сметка какво правите с нея.

Тревожните хора може да са по-бдителни за предприемане на действия, способни да реагират бързо и ефикасно, когато са изправени пред опасни ситуации.
Когато не използваме безпокойството за решаване на проблеми, а вместо това го оставяме да тлее и да ни плаши, за да почувстваме повече страх и тревожност, ние го обръщаме срещу себе си и го трансформираме в нещо вредно.

Знаейки, че безпокойството естествено ни подтиква да решаваме проблеми и да предприемаме защитни действия, може да ни помогне да насочим енергията му към решения. Отговорите ви на тези три въпроса се надяваме да ви помогнат да определите как тревожността действа в живота ви и дали е здравословна.

Начинът, по който мислим за безпокойството и какво правим с него, е толкова важен за това как ни въздейства. Ако не сте доволни от начина, по който тревожността действа в живота ви, забележете какво не работи и я използвайте, за да стимулирате решаването на проблеми. Вашата първа стъпка за действие може просто да промените мисленето си за нея или може би да промените това, което правите с нея. Добрата новина е, че внимателното разглеждане на вашата тревожност - здравословна или нездравословна - е първата стъпка в поемането на контрол над нея и в крайна сметка да я използвате във ваша полза.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X