Напишете дума/думи за търсене

Коледна трапеза по джоба на всеки

Коледната трапеза в българския дом винаги е била разказ. За земята, която ни е хранила. За сезоните. За умението да направиш много от малко. Дори днес, когато цените често ни карат да въздишаме още в магазина, традиционната българска кухня остава най-сигурният начин да сложим богата, автентична и празнична маса, без да изпитваме финансово напрежение. Тези рецепти не са модерни интерпретации, а проверени във времето ястия, които присъстват в етнографски източници и домашни тефтери из цялата страна.

Постна българска разядка от боб и орехи

Тази разядка се среща в различни варианти в Западна и Северна България и често е била част от Бъдни вечер.

Необходими продукти:

300 г сварен бял боб
1 малка глава кромид лук
50 г смлени орехи
3 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. сух джоджен
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Свареният боб се намачква грубо с вилица, без да става на пюре. Лукът се нарязва на възможно най-ситно и се прибавя към боба. Добавят се орехите, олиото, оцетът и джодженът. Посолява се на вкус и се разбърква добре. Разядката се оставя да престои поне час, за да се смесят ароматите. Поднася се със селски хляб или обредна питка.

Класическа капама по селски – икономичен вариант

Капамата е едно от най-празничните български ястия и въпреки репутацията си може да бъде приготвена напълно бюджетно.

Необходими продукти:
800 г кисело зеле
300 г ориз
2 глави кромид лук
100 мл олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
сол при нужда

Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва на едро. Лукът се нарязва и се задушава в половината олио до златисто, след което се добавя оризът и червеният пипер. Сместа се разбърква и се сваля от огъня. В глинен или дълбок огнеупорен съд се редуват пласт зеле и пласт оризова смес. Залива се с останалото олио и около 300 мл топла вода. Похлупва се и се пече на 180 градуса около два часа. Колкото по-бавно се готви, толкова по-вкусна става.

Постни лозови сарми с орехи и ориз

Лозовите сарми са празнично ястие още от Възраждането и често са присъствали на коледната трапеза в по-топлите региони на България, където лозата е била част от всеки двор.

Необходими продукти:
1 буркан лозови листа или около 40–45 пресни листа
200 г ориз
1 голяма глава кромид лук
70 г смлени орехи
4 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сух джоджен
черен пипер на вкус
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва много ситно и се задушава в олиото до прозрачност. Добавя се оризът и се разбърква, докато стане стъклен. Прибавят се червеният пипер, джодженът, черният пипер и солта. Сместа се сваля от огъня и се добавят смлените орехи. Лозовите листа се измиват добре, ако са от буркан, и се попарват с вряла вода. Във всеки лист се слага по една чаена лъжичка плънка и се завива стегната сарма. Подреждат се плътно в тенджера, заливат се с вода, колкото да ги покрие, и се варят на слаб огън около 60 минути. Получават се изключително ароматни и меки сарми с богат вкус.

Свинско с кисело зеле на фурна

Това е едно от най-разпознаваемите коледни ястия у нас, присъстващо в различни варианти във всички краища на България.

Необходими продукти:
1,2 кг свинско месо с малко мазнина, плешка или врат
1 кг кисело зеле
200 мл зелев сок
3 с.л. олио или свинска мас
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
черен пипер на вкус
2 дафинови листа

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на едри парчета и се овкусява с червения пипер, чубрицата и черния пипер. Киселото зеле се нарязва и се отцежда леко, като част от зелевия сок се запазва. В дълбока тава или глинен съд се подрежда пласт зеле, върху него месото и отново зеле. Добавят се олиото или мас, зелевият сок и дафиновите листа. Ястието се похлупва или покрива с фолио и се пече на 180 градуса около 2 часа и половина. Накрая се открива и се запича леко, докато месото придобие апетитен цвят.

Пълнена коледна пуйка по селски

Макар по-често да се свързва с други кухни, пуйката има своето място и в българската коледна традиция, особено в по-големите домакинства.

Необходими продукти:
1 пуйка около 4-5 кг
200 г ориз
1 голяма глава кромид лук
100 г дреболии от пуйката
70 г масло или свинска мас
100 мл олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
черен пипер на вкус
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва ситно и се задушава в олиото и половината мазнина. Добавят се нарязаните дреболии, оризът и подправките. Сместа се разбърква и се сваля от огъня. Пуйката се измива добре, подсушава се и се натрива със сол и черен пипер. Пълни се с оризовата смес, зашива се и се намазва с останалото масло или мас. Поставя се в дълбока тава, залива се с чаша вода и се пече покрита на 170 градуса около 3 часа. В края се открива и се запича до златиста кожа, като периодично се полива със соса от тавата.

Ошав - традиционният коледен компот

Ошавът е задължителен елемент от коледната трапеза и присъства в българската традиция като символ на плодородие и връзка с природата.

Необходими продукти:
200 г сушени ябълки
150 г сушени круши
100 г сушени сливи
80 г стафиди
2,5 л вода
2–3 с.л. захар или мед
1 пръчка канела по желание

Начин на приготвяне:
Сушените плодове се измиват добре и се накисват за около 30 минути. В голяма тенджера се кипва водата, добавят се ябълките и крушите и се варят около 20 минути. След това се прибавят сливите и стафидите и се вари още 10-15 минути. Накрая се добавя захарта или медът и канелата. Ошавът се сваля от огъня и се оставя да изстине, за да се смесят ароматите. Той не е просто напитка, а спомен за Коледа такава, каквато са я празнували поколения преди нас.

Тиквеник с кори - празничен десерт от миналото

Тиквеникът е един от най-старите коледни сладкиши в българската кухня.

Необходими продукти:
400 г кори за баница
600 г настъргана тиква
150 г захар
80 мл олио
100 г смлени орехи
1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:
Тиквата се смесва със захарта, канелата и орехите. Всяка кора се поръсва леко с олио, разстила се плънка и се навива на руло. Рулата се подреждат в намазана тава и се поръсват с останалото олио. Пекат се на 180 градуса около 40 минути до златист цвят.

Обредна питка за Коледа

Питката е символът на дома и благополучието.

Необходими продукти:
1 кг бяло брашно
500 мл топла вода
1 пакет суха мая
1 с.л. сол
2 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в част от водата. Брашното се пресява, добавят се солта, олиото и маята. Омесва се меко тесто, което се оставя да втаса около час. Оформя се кръгла питка, украсява се по желание и се пече на 180 градуса около 45 минути.

Традицията като най-големия лукс

Тези ястия не изискват скъпи продукти или сложни техники. Те изискват време, внимание и уважение към традицията. Българската коледна трапеза е доказателство, че празникът не се измерва в цената на продуктите, а в смисъла, който влагаме в тях.

Коледа по джоба на всеки не е компромис. Тя е връщане към онова, което винаги ни е събирало около масата - простата, честна и топла българска храна.

Присъединете се към нашия Вайбър канал, за да научите всичко най-интересно и полезно, свързано с коледните празници.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X