Напишете дума/думи за търсене

Направете питка като на баба за празника

В българската кухня има ритуали, които просто се преживяват. А приготвянето на питка е един от онези моменти, в които домът утихва, тестото се превръща в нещо живо под ръцете ви, а ароматът от фурната изпълва въздуха с чувство за принадлежност. Питката е символ на топлина, сплотеност и благословия. Предлагаме ви три варианта за приготвяне.

Класическа пухкава питка с масло

Необходими продукти:

650 г бяло брашно (пресято)

250 мл прясно мляко (затоплено до хладко)

100 мл вода (хладка)

1 пакет суха мая (7 г) или 25 г прясна

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

1 яйце

60 мл олио или разтопено масло

40 г масло за намазване между пластовете

1 жълтък + 1 с.л. мляко за намазване

Начин на приготвяне:

  • Активиране на маята:

Смесете хладката вода, млякото, захарта и маята. Оставете 10 минути, докато се образува пяна.

  • Омесване:

В купа смесете брашното и солта. Добавете яйцето, олиото и маяната смес. Замесете меко, гладко и леко лепнещо тесто.

  • Първо втасване:

Покрийте купата и оставете тестото да втаса за 1 час или докато удвои обема си.

  • Оформяне:

Разделете тестото на 4–5 еднакви топки. Разточете всяка една на кръг и леко я намажете с масло. Подредете ги една върху друга и ги навийте на руло. Нарежете рулото на порции и ги подредете спираловидно в намазана тавичка.

  • Второ втасване:

Оставете оформената питка да втаса още 25–30 минути.

  • Печене:

Намажете с разбит жълтък и мляко. Печете на 180°C около 35–40 минути до златисто. Намажете горещата питка с малко масло и покрийте с кърпа за 10 минути, за да остане мека.

Празнична разточена погача „Роза"

Необходими продукти:

700 г брашно

300 мл прясно мляко (хладко)

2 яйца (единият жълтък остава за намазване)

80 мл олио

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

7 г суха мая / 25 г прясна

50 г меко масло за намазване

Начин на приготвяне:

  • Подготовка на тестото:

Активирайте маята в млякото със захарта. В голяма купа смесете брашното и солта, добавете яйцата, олиото и маяната смес. Омесете гладко тесто.

  • Първо втасване:

Оставете тестото да втаса около 1 час.

  • Оформяне на „розички":

Разделете тестото на 8–10 топки. Всяка топка разточете на кръгла кора, намажете внимателно с масло, навийте на руло и го нарежете на 3 равни парчета. Всяко парче оформя естествено мини-„розичка".

Подредете розичките плътно в кръгла тава, като леко ги разтворите за повече обем.

  • Второ втасване:

Оставете погачата да втаса 25–30 минути.

Намажете с разбит жълтък, по желание поръсете със сусам. Печете на 170–180°C за 40–45 минути. Оставете леко да се охлади, за да може формата да остане стабилна и красива.

Съвременна пухкава питка с мътеница и зехтин

Необходими продукти:

600 г брашно

300 мл мътеница (или айрян)

1 пакет суха мая (7 г)

1 ч.л. сода

2 с.л. зехтин

1 с.л. мед

1 ч.л. сол

30 г масло за намазване

Начин на приготвяне:

В купа смесете мътеницата, меда и маята. Оставете 10 минути.

Добавете брашното, содата, солта и зехтина. Замесете меко тесто, като добавяте брашно само при нужда.

  • Първо втасване:

Покрийте и оставете на топло за около 50–60 минути.

  • Оформяне:

Оформете тестото като голяма топка и го сложете в намазана с мазнина кръгла тава. По желание направете леки разрези отгоре за декорация.

Второ втасване:
Оставете още 20 минути.

Печете на 180°C около 35 минути. Ако питката започне да се зачервява прекалено, покрийте с алуминиево фолио. Намажете горещата питка с масло и покрийте с кърпа за 10 минути.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X