В българската кухня има ритуали, които просто се преживяват. А приготвянето на питка е един от онези моменти, в които домът утихва, тестото се превръща в нещо живо под ръцете ви, а ароматът от фурната изпълва въздуха с чувство за принадлежност. Питката е символ на топлина, сплотеност и благословия. Предлагаме ви три варианта за приготвяне.
Класическа пухкава питка с масло
Необходими продукти:
650 г бяло брашно (пресято)
250 мл прясно мляко (затоплено до хладко)
100 мл вода (хладка)
1 пакет суха мая (7 г) или 25 г прясна
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце
60 мл олио или разтопено масло
40 г масло за намазване между пластовете
1 жълтък + 1 с.л. мляко за намазване
Начин на приготвяне:
- Активиране на маята:
Смесете хладката вода, млякото, захарта и маята. Оставете 10 минути, докато се образува пяна.
- Омесване:
В купа смесете брашното и солта. Добавете яйцето, олиото и маяната смес. Замесете меко, гладко и леко лепнещо тесто.
- Първо втасване:
Покрийте купата и оставете тестото да втаса за 1 час или докато удвои обема си.
- Оформяне:
Разделете тестото на 4–5 еднакви топки. Разточете всяка една на кръг и леко я намажете с масло. Подредете ги една върху друга и ги навийте на руло. Нарежете рулото на порции и ги подредете спираловидно в намазана тавичка.
- Второ втасване:
Оставете оформената питка да втаса още 25–30 минути.
- Печене:
Намажете с разбит жълтък и мляко. Печете на 180°C около 35–40 минути до златисто. Намажете горещата питка с малко масло и покрийте с кърпа за 10 минути, за да остане мека.
Празнична разточена погача „Роза"
Необходими продукти:
700 г брашно
300 мл прясно мляко (хладко)
2 яйца (единият жълтък остава за намазване)
80 мл олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
7 г суха мая / 25 г прясна
50 г меко масло за намазване
Начин на приготвяне:
- Подготовка на тестото:
Активирайте маята в млякото със захарта. В голяма купа смесете брашното и солта, добавете яйцата, олиото и маяната смес. Омесете гладко тесто.
- Първо втасване:
Оставете тестото да втаса около 1 час.
- Оформяне на „розички":
Разделете тестото на 8–10 топки. Всяка топка разточете на кръгла кора, намажете внимателно с масло, навийте на руло и го нарежете на 3 равни парчета. Всяко парче оформя естествено мини-„розичка".
Подредете розичките плътно в кръгла тава, като леко ги разтворите за повече обем.
- Второ втасване:
Оставете погачата да втаса 25–30 минути.
Намажете с разбит жълтък, по желание поръсете със сусам. Печете на 170–180°C за 40–45 минути. Оставете леко да се охлади, за да може формата да остане стабилна и красива.
Съвременна пухкава питка с мътеница и зехтин
Необходими продукти:
600 г брашно
300 мл мътеница (или айрян)
1 пакет суха мая (7 г)
1 ч.л. сода
2 с.л. зехтин
1 с.л. мед
1 ч.л. сол
30 г масло за намазване
Начин на приготвяне:
В купа смесете мътеницата, меда и маята. Оставете 10 минути.
Добавете брашното, содата, солта и зехтина. Замесете меко тесто, като добавяте брашно само при нужда.
- Първо втасване:
Покрийте и оставете на топло за около 50–60 минути.
- Оформяне:
Оформете тестото като голяма топка и го сложете в намазана с мазнина кръгла тава. По желание направете леки разрези отгоре за декорация.
Второ втасване:
Оставете още 20 минути.
Печете на 180°C около 35 минути. Ако питката започне да се зачервява прекалено, покрийте с алуминиево фолио. Намажете горещата питка с масло и покрийте с кърпа за 10 минути.

Коментари (0)
Вашият коментар